sobota 22. listopadu 2014

Tažený štrúdl


Milý deníčku...tažený štrúdl je jednou z dovedností, kterým jsem se zatím vyhýbala jako čert kříži. Obecně vzato, nemám ráda octová těsta, jsou nepoddajná a já u toho vždy strašně trpím, takže třeba takové trubičky/kremrole peču jen se sebezapřením, i když vím, že jsou dokonalé a vynikající. A u taženého štrúdlu musíte to těsto navíc táhnout, překvapivě, ne jen válet. Takže nejdřív ho nějakých 20 minut zpracováváte a nadáváte, že jste se do takové ptákoviny vůbec pustili. Pak si Vaše zmožené ruce oddechnou, protože těsto musí odpočívat. A vy taky. A pak Vám začnou další galeje, neboť ho táhnete - roztahujete přes hřbet ruky, potom pěkně do stran a nejlépe, aby bylo co nejtenčí. A opět nadáváte. Ale pak se Vám to povede a najednou Vám sebevědomí vzroste tak o sto bodů, protože jste to zvládli. A odměnou je Vám ten nejlepší křupavý štrúdl, kterým v neděli voněla kuchyně třeba u babičky...


A jak na to...

500g hladké mouky
2 vejce
3 lžíce sádla
200 ml vlažné vody
2 lžíce octa
špetka soli

Do mísy přes sítko proseji hladkou mouku, přidám vejce, sádlo, ocet, sůl a podle potřeby dolévám vlažnou vodou. Propracovávám, dokud těsto není vláčné, pružné a hladké. Bude to trvat tak 15 - 20 minut a bude Vám odumírat ruka. Těsto rozdělím na dva bochánky, zabalím do fólie aby neokoralo a dám ho do peřin. Nebo můžete překlopit nahřátým hrncem, ale peřiny jsou pro mne klasická záruka úspěchu. Nechám asi hodinu odležet. Odleželé těsto dám na utěrku nebo silikonovou podložku a roztahuji do stran a přes hřbet ruky, můžete ho i různě vyvěsit a vytahovat jen co se dá. Mělo by být hodně tenké.

jablka
opražená strouhanka (na másle)
rozinky
skořice

Jablka oloupu a nastrouhám. Přidám skořici a rozinky. Smíchám dohromady.Těsto posypu nejdříve opraženou strouhankou a naplním jablečnou náplní a sroluji. Případně překrojím na velikost plechu.

rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Štrúdly potřu rozpuštěným máslem a peču na cca 180 °C. Ještě horké hodně pocukruji, aby se vytvořila cukrová krusta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena