pondělí 10. listopadu 2014

Posvícenské koláče


Milý deníčku...ač jsem přesvědčena že letošní svatomartinské oslavy se bez bílého koně obejdou, upečte si alespoň ke svatomartinskému vínu, huse či kachně s zelím buď cukrem zaváté svatomartinské rohlíčky, nebo tyto klasické posvícenské koláče. Prakticky jsou to klasické české koláče, oproti moravským se liší tím že jsou tenké a náplň je na nich, ne uvnitř. Avšak věřte mi, chuťově jsou naprosto dokonalé.


A jak na to...

300g hl. mouky
300g polhr. mouky
120g vanilkového cukru
200 ml mléka
1 celé vejce a 2 žloutky
kůra z citronu
42 g kvasnic
150g rozpuštěného másla
špetka soli
panák rumu
rozšlehané vejce na pomazání
 
posypka/drobenka

Z trochy vlažného mléka, rozdrobených kvasnic a po dvou lžících cukru a mouky nechám na teplém místě vzejít kvásek, bude to trvat asi půl hodiny. Poté vše vypracuji v nelepivé těsto. Nechám vykynout. Z těsta tvořím kuličky, ty nechám krátce nakynout, rozmáčknu na placku a dnem sklenice vyznačím okraje, kde bude náplň. Plním, zdobím mandlemi a rozinkami, sypu posypkou, okraje potřu rozšlehaným vejcem a peču na 180 °C asi čtvrt hodiny dozlatova.

Náplně:
Tvarohová
tvaroh
lžíce mléka
kůra z citronu
cukr dle chuti       
Vše smíchám dohromady na hladký krém.

Jablkovo-hrušková
2 jablka
hruška
cukr dle chuti
špetka skořice
nastrouhaná kůra z čtvrtiny citrónu

Jablka a hrušku oloupu, nakrájím a s trochou vody a kořením vše svařím na pyré.

Maková
mák
povidla
lžíce mléka

Vše smíchám dohromady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena