pondělí 1. září 2014

Nezbytná dávka koriandru aneb Pho Vietnam


Milý deníčku...kam se vypravím, když mé chuťové buňky volají po nutné dávce koriandru? Do bistra Pho Vietnam Tuan & Lan na Vinohrady. Přiznávám bez mučení - nejsem znalec vietnamské kuchyně, na SAPĚ jsem nikdy nebyla a fakt nejsem ta pravá osoba pro srovnávání autentičnosti vietnamské kuchyně (aneb více o vietnamské kuchyni očima Olomoučana zde).Vietnamská kuchyně je v posledních letech v Čechách strašně in, čemuž dávám palec nahoru a těším se, co za gastronomickou vlnu přijde dále:-) Ale v bistru na Anglické mi prostě hodně chutná a ráda se sem vracím. Dokonce tak ráda, že pracovat jen o kousek blíž, budu tu v poledních pauzách pečená vařená a za chvíli prasknu :-) Pho Vietnam na Anglické je mladší sestrou bistra na Jiřáku, které v poledních pauzách praská ve švech kravaťáky z celého blízkého okolí. Oproti Jiřáku, kde se jí na stojáka, si v Anglické můžete pohodlně sednout. Interiér je směsí asijského bistra, jídelny s psychedelickými (měřeno mým vkusem) ozdobami, ovšem co je důležité, je tu svým způsobem útulno. Rozhodně nic na romantickou večeři pro dva, ovšem lepší "letní" (rozuměj nesmažené) závitky s krevetami v Praze prostě neseženete. A nejlepší je přijít navečer, kdy je víceméně prázdno a vy stejně nemáte čas na dlouhou večeři. Ceny jsou hodně rozumné, nejdražší jídlo je plus minus za stovku. Nem cuốn neboli "letní" (správný etymologický původ opravdu nezkoumám) závitek (tedy ten nesmažený) je charakteristický hlavně pro jižní Vietnam a měl by obsahovat vaječnou omeletu s rybí omáčkou, krevety, tenké vlasové rýžové nudle bún a hlavně spoustu bylinek. Ve Pho Vietnam je to moje nejoblíbenější jídlo - krevety jsou šťavnaté a když vám v puse exploduje chuť máty a koriandru, máte pocit nebe na zemi. A nebo si závitek vyrácháte v sladkokyselé omáčce a dáte mu tak další rozměr. Pokud jste ale stále víceméně nedůvěřiví, zkuste jarní závitek, Ném ran, tedy ten smažený. Najdete v něm mleté maso, zeleninu, houby, nudle bún a to vše velice esteticky zabalené a osmažené. Dlouhou dobu jsem byla fanda jarních závitků, ale dokud jste neochutnali Nem cuốn, nežili jste.


(Vlevo: Nem cuốn; vpravo: Ném ran; strašná kvalita: mobil)
Do Pho, jak na Jiřák tak na Anglickou, se chodí na Phở, tedy polévku. Buď na klasiku Phở Bo - hovězí polévku s tenkými plátky vařeného masa, Phở gà - kuřecí či Phở Bo Tái - hovězí se zprudka opečeným, lehce syrovým masem. Pokud ještě neznáte phở, nevěřím. Phở  je v poslední době tak profláklé a a najdete ho i v nákupních centrech, tudíž se s ním musel setkat již každý. V podstatě je to obří miska plná vývaru, masa, nudlí bún, klíčků a bylinek, zejména koriandru a citronové trávy. Fandy phở však si zklamu. Já ho fakt nesnáším. Moc mne to mrzí, snažila jsem se mnohokrát, ale prostě jsem to nedala. Ono prakticky platí, že buď  phở milujete, nebo nesnášíte. Ovšem můj manžel je na phở v jakékoli podobě doslova závislý, tudíž Vám mohu zprostředkovaně sdělit, že ho tady fakt umějí. Můžeme říci, že se jedná o jedno z nejlepších phở v Praze. Pokud jste však vegetariáni, ve Pho Vietnam si s Vámi taky poradí. Chodím sem dost často na vynikající smažené tofu, jen tak s výhonky, či se zelenými fazolkami.


(Vlevo: Phở gà,; vpravo: smažené tofu)
 
Dle mého však doslovnou závislost způsobují dva pokrmy - Bún bò Nam Bộ a Bún chả (čti bun:ča). V případě Bún bò Nam Bộ jde o restované hovězí, podávané s nudlemi bún, klíčky, salátem z koriandru a vietnamské bazalky a rybí omáčkou, vše navíc bohatě zasypané opraženými arašídy. Co bych jediné vytkla, kdyby bylo více bylinek než ledového salátu, byla bych maximálně spokojená, ovšem i tak se všechny chutě krásně propojí. Bún chả je naopak záležitost z vepřového masa, přesněji řečeno grilovaného bůčku, tenkých, neskutečně šťavnatých plátků, které spolu s nudlemi namáčíte do omáčky se zeleninou (něco jako nakyslý lák?) a ládujete se k tomu aromatickým bylinkovým salátem. Je to ta nejlepší druhá bún chả, kterou jsem kdy jedla (paradoxně zatím nic nepřekonalo bun ču na food festivale v Malmö).
 
 
(Bún chả )
 
Pokud tedy hledáte místo, kde se skvěle najíte a nepotrpíte si na formality, je Pho Vietnam Tuan & Lan to pravé pro Vás. Když nic, tak zdejší závitky si návštěvu žádají a pokud Vám zachutná phở, bude to láska na celý život a věřte mi, že tady (nejen phở) vařit opravdu umějí.
 
Pho Vietnam
Anglická 15
120 00 Praha 2
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena