sobota 20. září 2014

Kuřecí paprikáš


Milý deníčku...pod tíhou gastro dojmů z opětovné návštěvy Maďarska, přináším recept na dokonalou klasiku, můj druhý neoblíbenější maďarský recept (první je bez debat pörkölt, a nejlépe ten od mého tchána), a to csirkepaprikás, tedy kuřecí paprikáš. Říkám si, že něco té maďarské krve v sobě budu mít, ač tedy nechci být podezíravá, přeci jen Vídeň, působiště mých prapředků, byla svého času centrem Rakouska - Uherska:-) Opravdu zbožňuji všechna papriková jídla a když mi k tomu přidáte zakysanou smetanu, jsem Vaše:-) Vlna obliby kuřete na paprice se zvedla v 19. století, kdy začali připravovat kuřecí paprikáš v jednom pařížském hotelu a dosáhl takové obliby, že se rozšířil po celém světě. V Čechách se nám ustálila varianta kuřete na paprice, tedy variace na klasická paprikáš, ovšem s absencí zeleniny. A přitom ta zelenina, tedy papriky a rajčata, dodávají tu skvělou chuť a pokud si přidáte i některou z paprik pálivějšího ražení, či použijete mletou papriku v její csípős neboli pálivé verzi, máte rázem skvělé pikantní jídlo, které Vám dokonale zarazí všechny neduhy související s kolísáním teplot na začátku podzimu. Jako příloha je nejlepší tarhoňa, tedy maďarsko/slovenská klasika v podobě mininočků z nudlového těsta, kterou dnes již můžete sehnat i u nás. No a když k tomu přidáte nějaké bohaté maďarské víno, nejlépe odrůdy kékfrankos, tedy modré frankovky, opravdu si tohle jídlo užijete.


A jak na to...

Paprikáš:
kuřecí maso
cibule
3 větší papriky
2 rajčata
sůl, pepř
zakysaná smetana
mletá paprika
mouka, olej

Nakrájím si kuřecí na kostky, osolím a opeřím. Na oleji zpěním nakrájenou cibuli, zasypu hojně paprikou, nechám ji provonět (pozor, papriku moc nesmíte opékat, nebo zhořkne), přidám kuřecí maso, opeču. Nakrájené papriky a rajčata přidám k masu, zaliji trochou vody nebo vývaru a nechám dusit. Celou zakysanou smetanu si smíchám s trochou mouky, přidám do ní trochu horké vody z paprikáše, promíchám a poté vliji do paprikáše. Nechám jen probublat, zakysaná smetana musí jídlo jen zahustit. K servírování přidám ještě zakysanou smetanu bez mouky.

Tarhoňa:
Rozehřeji lžíci oleje, na něj nasypu sušenou tarhoňu a opékám, dokud nezačnou kuličky lehce hnědnout. Poté zaliji vodu  a hodně osolím. Nechám dusit, dokud není tarhoňa hotová, měla by být udělaná na zkus.

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena