pondělí 18. srpna 2014

Plněné papriky s rajskou omáčkou


Milý deníčku...rajská omáčka je pro mnohé nepřekonatelné trauma ze školní jídelny. Kombinace norem, nedostatku kvalitních surovin, minimálních nákladů a spěchu byla bohužel v mnoha jídelnách vražednou kombinací pro zabití chutí. Ovšem tahle rajská omáčka je i pro ty největší odpůrce příjemným překvapením. Chutě se krásně prolínají, šťáva z masa a trpkost paprik dodá tu pravou chuť tomuto pokladu české kuchyně. Rajskou nejradši vařím z čerstvých rajčat, když to ale v zimě nejde, vezmu zavděk kombinací konzervovaných a protlaku, ale čerstvá rajčata jsou holt výraznější a není třeba je moc dochucovat. A pokud Vám zbydou masové kuličky a omáčka, máte ten nejlepší základ pro "spaghetti with meatballs" špageti s masovými kuličkami, nepřekonatelnou anglosaskou variaci na italskou pastu. Stačí jen přidat parmazán.

A jak na to...

Plněné papriky:
mleté vepřové maso
hrst uvařené rýže
menší hrst strouhanky
menší cibule
2 vejce
sůl, pepř, majoránka

delší zelené papriky

Všechny uvedené ingredience smíchám a naplním touto hmotou papriky, kterým jsem odřízla vršek a vyklepala semínka. ze zbytku hmoty udělám malé kuličky.

Rajská omáčka:
10 rajčat
1 cibule
tymián, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky, 4 kuličky pepře, menší celá skořice - vše svážu do proprané gázy do uzlíku
trochu oleje
kousek citronové kůry

Na pár kapkách oleje zpěním nakrájenou cibulku. Nakrájím rajčata - i se slupkou. Na cibulku dám plněné papriky a trochu orestuji. Na papriky nasypu rajčata, přidám koření a zaliji vodou tak, aby papriky aspoň do poloviny byly ponořené, případně můžu v průběhu pečení dolít vodu. Zakryji a dám péci do trouby asi na hodinku a půl na 180 °C. Tak půl hodinky před koncem přidám do omáčky zavařit masové kuličky. Po upečení nechám vychladnout a zaležet, nejlépe do druhého dne. Před dokončením omáčky papriky i kuličky vytáhnu a nechám stranou.

trocha rajčatové pasty
máslo
hladká mouka
cukr, sůl, kapka mléka

Omáčku je nejlepší propasírovat a vytáhnout všechno koření. Jelikož jsem líná, pasíruji přes sítko, po kterém přejíždím oblým koncem naběračky - v omáčce tak zůstanou větší kousky zeleniny. Propasírovanou omáčku nechám prohřát, přidám trochu rajčatové pasty, sůl a dostatek cukru. Přidám i kapku mléka. Pokud se mi omáčka zdá málo hustá, z másla a mouky udělám jíšku a omáčku zahustím. Ale tento způsob volím minimálně. A případně dokyselím pár kapkami citronové šťávy. Do omáčky vrátím prohřát papriky i masové kuličky. Podávám nejlépe s těstovinami.

2 komentáře:

  1. Mňam to mám rád buď s knedlíkem dědy Iši, nebo s jasmínovou rýži :-)

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena