pondělí 11. srpna 2014

Isle of Wight aneb true british summer


Milý deníčku...když hodláte svoji letní dovolenou strávit odpočinkem v Anglii, mnozí si klepou na čelo. Navíc - foodbloger a do Anglie - na jídlo? Obávám se moji drazí, že Vaše obavy byly zbytečné. V tomto koutě Anglie si nejen člověk užije slunečné počasí, moře a palmy ale se i skvěle nají. A pokud využijete brzkých červencových dnů, kdy je v Británii ještě školní rok, užijete si i klidu a pohody. Ostrov Isle of Wight se nalézá v jižní Anglii, v oblasti tzv. anglické riviéry, pár minut lodí od přístavu Porstmouth. Z Londýna do Portsmouthu dojedete asi za dvě hodinky pohodlně vlakem, na konečné, v Portsmouth Harbour přelezete na trajekt pro pěší a za pár minut příjemné plavby jste na ostrově, v městečku Ryde. Kromě osobní lodi však můžete využít i trajekt pro osobní auta či vznášedlo. Míst, které se dají na ostrově navštívit, je spoustu - Needles neboli ostré jehlovité skály, Ventnor s útesy a golfem, rušnější prázdninová letoviska Sandown a Bembridge či Osborne house, letní sídlo královny Viktorie. Vy ale v Ryde na konci 681 metrového mola (!) nasednete na vlak (tedy spíše něco, co zde jezdilo tak v 60. letech) a ten Vás již po 20 minutách doveze na konečnou, do malého lázeňského městečka Shanklin. Co zde můžete čekat? Nerušenou pohodu. Útesy. Chybí jen typické dlouhé molo, které vzalo zasvé při velké bouři v 80. letech, ale písečné pláže Vám to vynahradí. Nádherné zahrady a vyhlídky. Old Village neboli starobylé domky s doškovou střechou. Výtah na útesy. Místo, kde pobřeží lemují funkcionalistické hotely, starobylé vilky se zahradami plných květin, přímořské promenády, místo, kde si dáte odpolední čaj a nebo sklenku Pimm´s  - prostě místo, kde si můžete hrát na starou dobrou Anglii jako z časů Hercula Poirot.


A Shanklin je také místo, kde se překvapivě dobře najíte. Místní dobré restaurace však využívají čerstvé lokální suroviny a jsou na to taky náležitě hrdí. Pro začátek začněme snídaní. A před ní musíte někde přespat. Na ubytování je nejlepší nějaký menší rodinný penzion. V Shanklinu doporučuji třeba penzion The Fawley, sídlící v malé vilce na útesech nad pláží.


Skvělé tu mají hlavně snídaně sestavené z lokálních, tedy wightských produktů, od full english breakfast, tedy kalorickému nášupu energie na celý den, přes domácího uzeného lososa, domáci müsli směs a marmelády (třeba jejich lemon curd s likérem advocaat vyvolává doslova závislost), klobásek od místního řezníka, bio vajec po domácí lívance. A hlavně ta slanina! Tu budete moci jíst každý den a tvářit se na ni stejně jako Homer Simpson na donuty. Aaa, slanina..



  

A nebo to prostě zkombinujete a dáte si slaninu s lívanci. Spokojení? Není divu, že je The Fawley držitelem Best Breakfast Award...


Přes den po podobné snídani potřebujete větší výdej energie, tudíž doporučuji opalování, četbu knih a plavání v moři. Nebo nejméně 20 kilometrovou tůru po útesech, nádherná je třeba procházka ze Shanklinu přes Sandown na bílý křídový útes Culver´s Cliff. A jelikož neobědváte, máte pak hlad. Co si tedy zajít na odpolední čaj? Všude dostanete tzv. cream tea, tedy čaj, sladký bochánek scones, džem a clotted cream, tedy něco mezi máslem a šlehačkou. O stylovém britském čaji o páté mám v plánu napsat ještě mnoho a mnoho, tudíž Vám představím verzi z ostrova Wight, viktoriánský odpolední čaj. V Shanklinu je i skvělá stylová čajovna, The Old Thatch Tearoom, domeček pro panenky s doškovou střechou, datující svůj vznik do roku 1600. Je to těžce stylová kombinace lehké úchylnosti, cukrové růžové, neskutečných čajových konviček a kabinetu profesorky Umbridgeové z Harryho Pottera.


Po takovém odpolední čaji budou slabší povahy hodně, hodně přecpané. Dostanete nejen čerstvě upečené scones, clotted cream a džem, ale i klasický moučník, Victoria Sponge Cake, piškot s džemem a cukrovou polevou a štědrou porci sendvičů s uzeným lososem, šunkou a okurkou. A čerstvé jahody. Čaj, domácí míchanou směs, za kterou získali i mnoho ocenění, pak popíjejte stylově s mlékem. Cena 18.50 liber pro dva Vám možná může připadat vysoká, ale věřte mi, ve srovnání s Londýnem je skoro směšná.


No a před večeří doporučuji sklenku likéru Pimm's namíchaného s limonádou a okurkou nebo vychlazený cider.


A jelikož dostanete stoprocentně brzy hlad, chce to najít místa na večeři - a těmi se Shanklin jen hemží. Stay tunned!

The Fawley
12 Hope Road
Shanklin PO37 6EA
http://www.the-fawley.co.uk/

The Old Thatch Tearooms
4 Church Road
Shanklin PO37 6NU
http://www.oldthatchteashop.co.uk/




Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena