pondělí 9. června 2014

Bangers&Mash neboli klobásky s hořčičnou kaší a sladkokyselými paprikami


Milý deníčku...na současné vlně veder je nejlepší to, že i když dostanete horkou facku po odchodu z klimatizované kanceláře, můžete pak sedět dlouho do noci venku, ať už na zahradě či balkóně a vzít si sebou i večeři. Bangers and Mash, tedy klobásky a kaše, jsou jednou z britských hospodských klasik. Pro rejpaly - samozřejmě, že klobásky jsou sausages. Označení bangers se začalo užívat během 2. světové války, kdy vepřového logicky nebyl dostatek a proto se do náplně hodně používala voda. A díky tomu klobásky dost často na pánvi explodovaly. Bang! A jelikož se už nemohu dočkat léta ve staré dobré Anglii, čekání si krátím ujížděním na knize Gordona Ramseye Great British Pub Food. Pokud jste fandové grilování, syrové klobásky se dobře připravují i na grilu. Já použila britské cumberlandské, což fakt není zrovna snadná věc k sehnání. Doporučuji tak použít nějaké dobré, syrové klobásky s co nejmenším procentem dochucení, nejlépe jen sůl a pepř. Jako přílohu jsem zvolila sladko-kyselé červené papriky, překvapivě vyvážily chuť celého jídla, ač jsem na to moc nesázela. Jo, a nezapomeňte, že klobásky s kaší a paprikami jsou nejlepší s dobře vychlazeným pivem nebo ciderem! 


A jak na to...
 
Bangers:
klobásky
olivový olej
 
Klobásky pocákám na litinové pánvi trochou olivového oleje a dám je péci do trouby, doku nejsou křupavé. A nebo použijte gril.
 
Kaše:
brambory
máslo
smetana
mléko
lžíce másla
2 vrchovaté lžičky hořčice s celými hořčičnými semínky
sůl a pepř
 
Kaši udělám úplně stejně jako když dělám klasickou bramborou kaši, tedy uvařím brambory ve slané vodě, sliji je, přidám půl napůl mléko a smetanu a rozmixuji či rozšťouchám na hladkou a hedvábnou kaši. Dosolím a opeřím a vmíchám hořčici.
 
Papriky:
2 červené papriky
olivový olej
tymián
špetka soli a cukru
deci červeného vína
 
Papriky omyji, zbavím semínek a nakrájím na tenčí proužky. Opeču je na olivovém oleji, společně s tymiánem, solí a cukrem. Trvá to asi 7 minut, potom přiliji víno a nechám dusit do té doby, než bude veškeré víno vyvařené.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena