úterý 13. května 2014

Živáňská


Milý deníčku...období chalupaření se neodkladně blíží, a jestli jste jeho fandové, rozhodně Vám mohu doporučit tento recept. A pokud ne a čekáte třeba větší společnost na oběd, je to také skvělé řešení. Maso na živáňskou kupujte vždy prorostlé a s kostí, tuk se vypeče a přesto tak zůstane šťavnaté. Je to další z našich rodinných jídel, kterým neurazíte (dámy prominou) žádného chlapa, pánům pak doporučuji jako ukázku kuchařského umění. Této slovenské klasiky je mnoho variant, já jsem pro tu nejjednodušší, jen s masem a bez dalších zbytečností.



A jak na to...

oloupané syrové brambory, 600g
krkovice s kostí
cibule, asi 600g
kmín, sůl, pepř, červená paprika
sádlo

Nakrájím cibuli a brambory na plátky. Pekáček vymažu sádlem a vrstvím. Nejdřív vrstva brambor, poté cibule, posolím, popepřím a bohatě posypu kmínem. Tohle opakuji asi 3x. Na poslední vrstvu dám brambory, dochutím a přikryji alobalem, udělám do něj pár dírek. Peču na 200 °C asi 50 minut, do měkka. Maso nakrájím na plátky, osolím a opepřím a posypu paprikou. Osmažím na trošce sádla, nechám pouze rychle zatáhnout. Přidám na do pekáčku na vrstvu brambor a peču odkryté ještě asi 25 minut, brambory musí zhnědnout a udělá se kůrčička.

2 komentáře:

  1. jj, přesně jsi to vystihla - na chalupu jak dělané. My ji milujeme :o) Lenka HDL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem při psaní na Tebe přesně myslela, že vhodný recept :-)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena