Milý deníčku...období chalupaření se neodkladně blíží, a jestli jste jeho fandové, rozhodně Vám mohu doporučit tento recept. A pokud ne a čekáte třeba větší společnost na oběd, je to také skvělé řešení. Maso na živáňskou kupujte vždy prorostlé a s kostí, tuk se vypeče a přesto tak zůstane šťavnaté. Je to další z našich rodinných jídel, kterým neurazíte (dámy prominou) žádného chlapa, pánům pak doporučuji jako ukázku kuchařského umění. Této slovenské klasiky je mnoho variant, já jsem pro tu nejjednodušší, jen s masem a bez dalších zbytečností.
A jak na to...
oloupané syrové brambory, 600g
krkovice s kostí
cibule, asi 600g
kmín, sůl, pepř, červená paprika
sádlo
Nakrájím cibuli a brambory na plátky. Pekáček vymažu sádlem a vrstvím. Nejdřív vrstva brambor, poté cibule, posolím, popepřím a bohatě posypu kmínem. Tohle opakuji asi 3x. Na poslední vrstvu dám brambory, dochutím a přikryji alobalem, udělám do něj pár dírek. Peču na 200 °C asi 50 minut, do měkka. Maso nakrájím na plátky, osolím a opepřím a posypu paprikou. Osmažím na trošce sádla, nechám pouze rychle zatáhnout. Přidám na do pekáčku na vrstvu brambor a peču odkryté ještě asi 25 minut, brambory musí zhnědnout a udělá se kůrčička.
jj, přesně jsi to vystihla - na chalupu jak dělané. My ji milujeme :o) Lenka HDL
OdpovědětVymazatTaky jsem při psaní na Tebe přesně myslela, že vhodný recept :-)
Vymazat