úterý 20. května 2014

Pórkový quiche


Milý deníčku...na klasickém quiche lorraine, neboli tedy koláči s cibulí, slaninou a smetanou je pro mne ta nejlepší složka dokřupava opečená slanina:-) A jelikož je kombinace cibule slaniny předvídatelná, já jej radši připravuji z jemnějšího a chuťově bohatšího pórku. Tahleta zelenina ( ve Francii označována jako koření ) se pěstovala již v Babylónii a dokonce je o něm několik zmínek ve Starém zákoně. Posedlost byla dovedena k dokonalosti v římských dobách speciálními zahrádkami s pórkem. Já však nikdy nechápala, co na tomhle divném kusu zeleniny lidé vidí. Ovšem zlomilo se to, když jsem ho zkombinovala s křupavou slaninou, smetanou a křehkým máslovým těstem. A nastal velký pórkový třesk.


A jak na to...

Křehké těsto:
280 g hladké mouky
trocha mouky na poprášení
165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
špetka soli
studená voda
Máslo a mouku zpracuji prsty na drobenku, přidám sůl a asi 8 lžic studené vody, prohnětu a udělám z těsta kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.
 
Náplň:
1 pórek
anglická slanina, hodně masitá
250 ml smetany
2 vejce
100g ementálu
sůl a pepř
 
Pórek pečlivě omyji a nakrájím na kolečka. Slaninu nakrájím na kostičky a začnu opékat. Když začíná být lehce opečená a pustí tuk, přidám kolečka pórku. Po opečení musí být úplně jemný a změklý a slanina křupavá. Nechám směs vychladnout. Nastrouhám ementál. Poté smíchám smetanu s vejci, osolím a opepřím. Přidám směs pórku a slaniny, hrst ementálu a promíchám. Rozválím těsto na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). Naliji směs na korpus, posypu zbytkem sýra a peču asi na 180 °C dozlatova.
 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena