úterý 27. května 2014

Chřestové rizoto


Milý deníčku...tohle je jedna z naprostých klasik, jak si vychutnat chřest. Nic složitého, nic inovativního, jen prostě hodně dobré rizoto s jemným chřestem. Když jsem jej tuhle o víkendu vařila, tak mi to přišlo jako dokonalé jídlo z dob starého mocnářství -  rakouský špargl potkává typické italské risotto. Takže, užijte si konec chřestové sezóny, kupte si zelený či bílý chřest, ať už na trzích, na farmách, v Kunraticích či v obyčejném supermarketu (tady dejte pozor abyste si nedonesli víc hlíny než chřestu) a užijte si ho, jsem zarputilým zastáncem jeho návratu do českého jídelníčku!


A jak na to...

chřest
dobrá rýže na italské rizoto (Arborio)
cibule
máslo
olivový olej
opravdu chutný a plný vývar - kuřecí, slepičí etc. - asi litr, ale může být i více
víno - nějaký ryzlink bude dobrý, nebo sauvignon
parmazán


Nasekám najemno cibuli, nechám rozpustit máslo s kapkou olivového oleje a zpěním ji na něm- tzn. začnu ji opékat, ale nesmí zhnědnout. Přidám suchou rýži a osmahnu - rýže začne lehce pukat. Přiliji víno - tak, aby rýže byla do zalitá, ale ne přelitá. Pozor na páru! Co je nejdůležitější - musím ztlumit plamen a míchat - jinak se začne připalovat. Nechám vyvařit. Až se víno vyvaří, což bude opravdu rychle, přidám první naběračku vývaru a promíchám s rýží. Jakmile se tekutina vsákne, přiliji další. Takto to dělám do té chvíle, než mám všechen vývar spotřebovaný.

Očistím si chřest a nakrájím na špalíčky. Dle mého ho není třeba nijak předvařit, proto ho přidám na poslední fázi k rýži. Vařím, dokud není chřest jen lehce křupavý. Poslední fáze je nejlepší - zkusím, jestli je již rýže al dente - není rozvařená ani tvrdá uvnitř, dosolím a opepřím. Poté vmíchám krásný kousek másla, který vše hebce obalí "krémem" a nastrouhám i trochu parmazánu, promíchám. Servíruji s hoblinami parmazánu a případně kapkou olivového oleje.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena