pondělí 7. dubna 2014

Salát z čekanky a pečené červené řepy


Milý deníčku...je pondělí a navíc je období předvelikonočního půstu. A i když nejste věřící, je to perfektní čas na to, dát si bezmasý den, přesně v duchu Meat Free Monday. Tahle myšlenka, kterou rodina McCartneyova chtěla upozornit na stále zvyšující se spotřebu masa a tím, že stačí zůstat bez masa jeden den v týdnu prospěte nejen svému tělu, ale i celému světu, je stále aktuální a přiznám se že mě, jakožto bývalému vegetariánovi, pořád sympatická. Tak proč nezapomenout na maso, neudělat si lehký den a je úplně fuk, jestli to bude zrovna pondělí? Nemějte obavy, hlad mít nebudete, je to prostě vše jen o vyváženém poměru živin a chutí. A na jaře, kdy se všichni začínají probírat ze zimního útlumu, to přímo volá po vitamínech. Čekankové puky jsou u nás nedoceněnou lahůdkou, po které se třeba v Belgii můžou všichni utlouct. Můžete ji i zapéci s bešamelem a šunkou, já však preferuji bohatou, nahořklou chuť syrových listů, které krásně křupou a nepotřebují výrazné dochucení. Navíc, konzumací čekanky dochází k snižování hladiny cholesterolu, snižuje riziko infarktu a zamezuje ukládání kovů v těle. Ještě nemáte chuť? A co červená řepa? To je to nej, co si můžete dát! Inspiraci na tento salát jsem našla právě v knize Meat Free Monday (česky Den bez masa), trochu si jej upravila a vřele doporučuji vyzkoušet!


A jak na to...

čekankové puky (kupujte ty, co nespatřila denní světlo)
2 červené řepy
ořechy (dle chuti, jakékoli)
hrst rukoly
balkánský nebo syrovátkový sýr
špetka tymiánu

olivový olej
med
rukolové pesto (či jiné, ale můžete vynechat úplně)
balzamikový ocet
mořská sůl, pepř

Řepu oloupu, nakrájím na silnější plátky, pokapu olivovým olejem, posypu tymiánem a peču na plechu s pečícím papírem na 210 °C, dokud není opečená, měkká a křupavá, asi 20 minut. Čekanku rozlámejte na lístky, pokud je mladá, můžete sníst všechny, nebudou hořké. Přidám rukolu a ořechy. Na dresink si smíchám lžičku medu, lžičku balzamikového octa, dvě lžičky olivového oleje, malou lžičku pesta a sůl a pepř dle chuti. Vymíchám na hladkou emulzi, kterou zaliji čekanku a rukolu, řádně vše promíchám, ať se vše krásně obalí. Na talíři posypu pečenou červenou řepou, krystaly soli a rozdrobeným sýrem.

1 komentář:

  1. Mockrát díky za tip. To určitě vyzkouším. Já čekanku objevila až relativně nedávno. Byla jsem docela překvapená jak široké spektrum využití může mít. Dokonce jsem koukala, že třeba Harmonelo z ní dělá i doplňky stravy.

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena