pátek 18. dubna 2014

Velikonoční mazanec


Milý deníčku...velikonoční mazanec (etym. něco co je uhnětené, ne namazané) je naprostá klasika. Pekl se vždy na Bílou sobotu, aby již na svátečním stole mohl kralovat. Na Bílou sobotu, den ticha, se i plete pomlázka, barví vajíčka a Vy si připravte alespoň mazanec. Já o Bílé sobotě vstanu brzy ráno a pustím se do díla, to je základ správného pečení mazanců. Jejich tradice sahá až do 15. století, kdy se místo cukru používala sladká smetana a později se lišili mazance v chudých i bohatších rodinách, překvapivě. Naříznutí těsta do kříže už jen dodá pravý symbol Velikonoc a Vy se můžete k nedělní snídani pustit do tohoto skvělého mazance.

 
A jak na to...
 
Kvásek:
hladká mouka
cukr
mléko
kvasnice

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci cukru, mouky a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek.

Dále je třeba:
3 žloutky + 1 vejce na potření
100g cukru
300g polohrubé mouky
100 ml mléka
60 g rozehřátého másla
sušené brusinky
nasekané mandle+ plátky mandlí
špetka soli
kapka vanilkové esence


Žloutky zašlehám s cukrem a rozehřátým máslem, přidám vykynutý kvásek, mléko, mouku, esenci, špetinku soli, vymíchám těsto a vmíchám nasekané mandle a sušené brusinky. Nechám asi 1,5 h vykynout. Z vykynutého těsto zformuji bochánek mazance, naříznu vršek do malého kříže, potřu rozšlehaným vejcem a posypu plátky mandlí. Peču asi na 180 °C dozlatova (zkuste trik se špejlí, ať není syrový).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena