čtvrtek 10. dubna 2014

Hot Cross Buns

 

Milý deníčku...hot cross buns, neboli horké bochánky s křížem jsou tradiční britskou velikonoční specialitou. Je to vlastně variace na ty neuvěřitelně dobré bochánky, co si Britové dávají k odpolednímu čaji (scones), ale tyhle jsou navíc plné sušeného ovoce a s cukrovým křížem na povrchu. Tradičně se jí na Velký pátek, ale to Vám nebrání, si je upéci s předstihem. I když královna Alžběta I. vydala nařízení, kdy se hot cross buns smějí péci a jíst jen o Velikonocích. Já tuhle tradici s radostí poruším a upeču je třeba na víkendovou snídani. Jsou totiž nejlepší ještě horké a potřené máslem a džemem. Jednou z mnoha pověr, s bochánky spojovanými, je ta, že pokud se o ně o Velikonocích s někým rozdělíte, Vaše přátelství vydrží celý rok. Tak si je upečte a nezapomeňte se rozdělit!



A jak na to...
 
500 g hladké mouky
špetka soli
85 g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého nového koření - či si utlučte v hmoždíři
špetka strouhaného zázvoru
špetka strouhaného muškátového oříšku (jestli ho nenávidíte stejně jako já, není chybou jej vynechat)
50 g másla, pokrájeného na kostičky +  něco málo másla na vymazání
sáček instantního droždí - 7g
140 g směsi sušeného ovoce (doporučuji kandované ovoce a třeba brusinky)
150 ml mléka
150ml vody

Na kříž:
3 lžíce hladké mouky
lžíce cukru moučka
dvě lžíce studené vody

Na potření:
3 lžíce zlatého sirupu  nebo medu  

Ve velké míse promíchám mouku, sůl, cukr a koření. Přidám máslo a prsty ho ve směsi rozdrobím. Vmíchám instantní droždí a nakrájené sušené ovoce . Lehce ohřeji směs mléka a vody. Přiliji ho do mísy a vypracuji těsto. Prohnětu a rozdělím na 12 bochánků. Rozložím na plech s pečícím papírem a nechám 2 hodiny kynout. Na kříže promíchám tři lžíce mouky, lžíci cukru a dvě lžíce studené vody tak, abych získala hladkou pastu. Zdobícím sáčkem ozdobím pastou bochánky do tvaru kříže. Peču na 190 °C dozlatova. Horké bochánky potírám ohřátým sirupem (nebo ohřátým medem).
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena