sobota 8. března 2014

Řeřichová polévka


Milý deníčku...ačkoli člověk letos prožil zimu nezimu, už je nejvyšší čas nějak oslavit nastupující jaro. Ať už tím, že koupíte své ženě tulipány (a to nejen k dnešnímu Dni žen), vyrazíte na výlet do probouzející se přírody a nebo si naordinujete maximální vitamínovou vzpruhu. A třeba touto nádherně zelenou, svěží řeřichou polévkou. Jak známo, řeřicha posiluje imunitu a obsahuje velké množství vitamínu C, napomáhá trávení a také správné funkci jater a ledvin. No a je to taky skvělý jarní detox. A taky je nádherné sledovat její růst, od naklíčení na mokré vatě, přes první pukání semínek, až po zelený bohatý les. Ale pokud jste netrpěliví stejně jako já, kupte si, než Vám řeřicha naklíčí, již vypěstovanou. Ale čerstvá je opravdu lepší, jen je jí třeba celkem dost.


A jak na to...
 
řeřicha (asi 4 vaničky nebo 2 sáčky)
3 větší brambory
drůbeží vývar, asi 1 litr
double cream (hustá smetana o obsahu mléčného tuku 48%, k dostání např. M&S, J.Meinl) nebo hutná zakysaná smetana
sůl, pepř
jarní cibulka
olivový olej
 
Na oleji zpěním nakrájenou jarní cibulku, přidám nakrájené a oloupané brambory, zaliji vývarem a nechám vařit dokud nejsou měkké. Poté vsypu řeřichu (trochu si nechám na ozdobu), nechám jen lehce přejít varem a rozmixuji na hladký krém společně se lžící smetany. Dochutím solí a pepřem, zdobím smetanou a zbytkem řeřichy.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena