neděle 2. března 2014

Máslový croissant a Pain au chocolat

 
Milý deníčku...pokud chcete vážně, ale vážně oslnit, upečte na nedělní ráno čerstvé croissanty a čokoládové rolky. Bohužel je můžete upéci jen na nedělní ráno, protože Vám příprava těsta, především z časových důvodů zabere plus mínus celou sobotu (a páteční večer). Ale. Chuti se opravdu nic nevyrovná a můžete je jednoduše zamrazit na příště. I když těsto zabere více času, je opravdu jednoduché a snadné (tzn. zvládnete to i po sobotní prohýřené noci). Nádherně voní máslem a skvěle Vám zvedne náladu.  Jako skoro všechno dobré pečivo pochází z Rakouska, i když zdomácnělo ve Francii. Croissanty jsou nejlepší jen tak, bez ničeho, s miskou horké čokolády, či v mém případě s čerstvým sýrem nebo soleným máslem. Ale na to pozor, protože másla je v croissantovém těstě již samo o sobě dost :-) Pain au chocolat je naopak příjemná, sladká variace croissantového těsta, doporučuji použít na náplň kvalitní hořkou čokoládu, ale ne s nejvyšším obsahem kakaa.

 
 
 
 A jak na to...
 
500g hladké mouky
půl lžičky soli
300g másla
balíček sušeného droždí
45g cukru krupice
150 ml mléka
150 ml horké vody
 vejce na potření
 
Mouku se solí a asi 50g másla zpracuji na drobenku, přidám droždí a cukr. Přiliji mléko a vodu a zapracuji na vále na hladké těsto a nadýchané těsto. Těsto dám do mísy a přikryji folií, z vnitřní strany namazanou lehce olejem. Nechám asi hodinu odpočinout, poté těsto vyndám a zabalím do folie, kde přečká celou noc. Mezi dvěma kusy potravinářské folie si rozválím kostku másla na tenčí placku. Nebojte se, jde to opravdu snadno. Dám ji asi na dvě hodinky odpočinout do lednice (či opět přes noc). Druhý den si rozválím těsto na tenkou placku, která by měla být větší než rozválené máslo. Na vyválené těsto dám doprostřed rozválené máslo, natočím ho tak, abych měla čtyři rohy těsta volné. Těsto zabalím jako psaníčko, tzn. přehnu všechny rohy přes máslo doprostřed, těsto se však nesmí překrývat, ale jen dotýkat. Nikde však nesmí být vidět kus másla. Balíček rozválím do obdélníku a přeložím ho natřikrát. Zabalím do folie a dám odpočinout do lednice. Během dne postup asi dvakrát zopakuji, vždy jej však otočím o 90 °, než na jakou stranu jsem jej předtím rozvalovala. Těsto po poslední odpočinutí (asi hodinka, či jej prostě nechám přes noc v lednici) rozdělím na dvě části a vyválím na pláty asi 3mm silné.
 
Lehce oříznu hrany plátu a na croissanty z nich nařežu trojúhelníky, které uprostřed základny naříznu (budou vypadat jako Eiffelovka) a smotám. Na plechu je zahnu do rohlíčku a nechám asi půl hodiny ještě kynout. Poté je potřu rozšlehaným vejcem a peču na 220 °C dozlatova.
 
Na pain au chocolat si uříznu stejně široký plát těsta jako mám tabulku čokolády, těsto přes ni přehnu a na spoj ohybu dám další tabulku, zaroluji a spodní konec uříznu, konec musí být vespod. Nechám nakynout půl hodiny. Poté je potřu rozšlehaným vejcem a peču na 220 °C dozlatova.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena