úterý 18. března 2014

Fazolky na smetaně a pošírované vejce

 
Milý deníčku...jaro zdárně pokračuje a proto doporučuji využít co nejvíc svěží čerstvé zeleniny. No, sice si na zelené fazolky budeme muset v českých zahradách pár měsíců počkat, ale přesto jsem měla na tuto křupavou dobrotu velkou chuť. A navíc ta barva! Je to jednoduchý a snadný recept, který zná snad z domova asi každý. Nu a když jej doplníte čerstvým pošírovaným (ztraceným) vajíčkem a žloutek se Vám rozteče na zelené fazolky, dostanete taky tu pravou jarní náladu, to mi věřte.


A jak na to...
 
Fazolky:
zelené fazolky
1 malá cibule
ocet
olivový olej
zakysaná smetana
šlehačka
sůl a pepř
 
Cibulku nakrájím najemno, dám na olivový olej, lehce opeču, zaliji asi dvěma lžícemi octa a nechám jej vyvařit. Přihodím nakrájené fazolky, přiliji trošku vody (jen aby byly dole ponořené), osolím a opepřím a nechám chvíli dusit, ale tak aby nebyly moc měkké. Zakysanou smetanu rozmíchám se šlehačkou a trochou horké vody z fazolek. Zaliji jí fazolky a nechám povařit do zhoustnutí (pokud nehoustne či jste fazolky vařili ve větším množství vody, rozmíchejte lžíci hladké mouky v trošce mléka a tímto fazolky zahustíte, ovšem mouku dobře provařte). Osolím, opepřím, případně přidám ještě trochu octa. Podávám s vařenými brambory.
 
Pošírované (ztracené) vejce:
voda
ocet
pouze čerstvá vejce
 
Nechám vařit vodu s kapkou octa až jsou na povrchu bublinky, pak plamen vypnu, vejce rozklepnu do mističky tak, abych nepoškodila žloutek. Roztočím vodu v hrnci do víru, tak aby byl vír uprostřed a ne po stranách. Naliji do něj vejce a vařím asi 3 minuty. Vytáhnu vejce z vody, osolím a opepřím. A pokračuji s dalším vejcem.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena