neděle 23. března 2014

Crème brûlée nebo Crema catalana?

 
Milý deníčku...crème brûlée je naprostá oldschool klasika, kterou dnes již dostanete všude, ale opravdu se Vám vyplatí investovat do profi flambovací pistole a připravit si dezert doma. Na vyšší level, tedy pravé français opalovací železo à la snobští foodies jsem se ještě nedostala a obávám se, že nikdy nedostanu, to mi přijde už dost přitažené za vlasy. Ale proti gustu...No ale zpět ke crème brûlée. Dezert byl vytvořen již na sklonku 17. století a v mnoha obměnách a s filmovou slávou (Amélie Poulain a lžička) přežívá dodnes. Ve Španělsku existuje velmi podobná varianta, crema catalana, víceméně identický postup, avšak místo vanilky přidáte kůru z pomeranče a skořici. Nu, a jelikož se catalana podává na svátek sv. Josefa, který byl nedávno, budete ještě navíc styloví!



A jak na to...

500 ml šlehačky
5 žloutků
1 vanilkový lusk nebo na catalanu kůru z pomeranče a dvě dřívka skořice
50 g cukru
Hnědý třtinový demerara cukr na posypání

Rozkrojím lusk, zrníčka dám do šlehačky, hodím tam i zbytek lusku a zahřívám/Do šlehačky dám kůru z pomeranče a skořici. Žloutky vymíchám s cukrem, nesmí na nich ale být pěna. Jakmile se začne šlehačka vařit, za stálého míchání naliji ke žloutkům a míchám. Přecedím přes sítko, opět nesmí být moc pěna, případně ji seberu. Směs rozliji do ohnivzdorných misek a ty postavím do pekáče a naliji k nim horkou vodu, aby sahala asi do poloviny misek. Peču asi na 150 °C půl hodiny. Poté krém vychladím, minimálně pár hodin, nejlépe přes noc a poté posypu hnědým cukrem a flambovací pistolí zkaramelizuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena