úterý 4. března 2014

Brambory Hasselback


Milý deníčku...brambory jsou coby příloha u nás asi nejrozšířenější. A pokud máte již dost vařených, hranolků etc, zkuste tradiční švédskou úpravu. Jako víceméně všechna švédská jídla, i tohle je útok na štíhlou linii. Kdepak, všechny ty řeči o zdravě žijících seveřanech jsou mýty (tahle země dala světu Daim!), nejoblíbenější jídlo většiny švédských občanů v Česku je smažený sýr :-) V originále Hasselback potatis, pojmenované podle restaurace Hasselback ve Stockholmu, kde byly poprvé vytvořeny, jsou oblíbená švédská příloha ke všem možným masům s omáčkou, nejlépe smetanovou... Ale vážně, jsou vynikající, křupavé a zlatavé. Zkuste si je udělat třeba k rybě, nebo jen tak.



A jak na to...
 
brambory
změklé máslo
sůl
strouhanka
 
Brambory oloupu a nařežu na plátky, ale tak, aby zůstaly vcelku. Nejlépe je dát je na lžíci a neprokrojit. Troubu vyhřeju na 225°C a do brambor vetřu máslo. Nemusí ho být moc a dám péci do zapékací misky nebo litinové pánve na 25
 minut. Potom je potřu máslem ještě více, hlouběji do zářezů, osolím a posypu strouhankou. Peču dalších 20 minut, dokud nebudou měkké a křupavé.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena