sobota 29. března 2014

Bramborový chléb

 
Milý deníčku...bramborový chléb - burgonyás kenyér - je jednou z jistot, na které se můžete spolehnout, když chcete připravit víkendové pečivo. Je rychlý a neskutečně snadný. Maminka mého tchána tenhle chleba vždy pekla v pátek večer z několika násobné dávky. V sobotu z něj zůstala už jen patka...Je skvělý horký, vynikající příloha k salátům, polévkám nebo ke guláši. Pletu z něj cop, jen proto že mi to přijde hezčí a sypu nějakým dobře pikantním sýrem, opět jen můj rozmar. Jó étvágyat! 



A jak na to..

500g brambor
490g hladké mouky
sušené droždí
sůl - hodně, těsto musí být slané, asi 3 lžíce
špetka cukru
vývar z brambor
trocha mléka
3 lžíce olivového oleje
kmín

sýr - čedar či parmazán či hrst rozinek

Brambory oloupu, uvařím se špetkou kmínu a trochou soli, ještě horké nastrouhám či prolisuji, vodu nevylívám. Přidám všechny další ingredience, zaliji vodou z brambor a trochou mléka (pokud chci tak přidám rozinky). Zpracuji na těsto, je lepivější upozorňuji. Nechám nakynout, upletu z něj cop a nechám asi ještě půl hodinky kynout na plechu. Pomažu mlékem, a posypu sýrem, ale to není nutné. Peču dokud nezní na poklep dutě, asi 45 minut na 200 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena