neděle 9. února 2014

Věnečky

 
Milý deníčku...odpalované věnečky jsou prvním základním krokem k pořádné cukrařině. Takhle jsem to měla vtlučené do hlavy a proto jsem se odpalovaného těsta dost dlouho bála. No, odvážnému štěstí přeje a tak nyní beru odpalované těsto jako jedno z nejjednodušších, se kterým lze krásně kouzlit a můžete ho použít na tisíc způsobů. Klasické žloutkové věnečky jsou ten pravý dezert, když chcete zkusit něco nového a přesto klasického. Plním je buď klasickým žloutkovým krémem na sladko, nebo na slano s žervé, bylinkami a uzeným lososem či třeba šunkovo-křenovou pěnou, tady se meze fantazii opravdu nekladou. Recept na ně je z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, těsto je vynikající, avšak uvedený krém rozhodně nedoporučuji (moc tekutý, nestabilní, mdlý) a proto se spoléhám na léty prověřenou klasiku od mojí babičky/cukrářky Jany. Mé drzé vylepšení však spočívá v přidání pravé vanilky do krému, která to hned povýší na super dezert. A pokud chcete být styloví, udělejte místo kruhů čtverce - což je můj oblíbený dezert v Grand café Orient v Praze.

 A jak na to...
 
Odpalované těsto
300 ml vody
125g oleje
250g hl. mouky
asi tři vejce
špetka soli

Sůl, vodu a olej dám vařit, až se vařit začne, přisypávám mouku a míchám – odpaluji – tak dlouho, dokud není na dně hrnce bílý povlak. Poté těsto dám do robotu a nechám lehounce promíchávat. Až vychladne tak zapracuji vejce, promíchávám. Výsledkem je kompaktní těsto, kterým plním cukrářský sáček a dělám věnečky na plech s pečícím papírem. Věnečky lehce pokapu a pomažu studenou vodou a peču v rozehřáté troubě na 220°C asi pět minut, poté teplotu snížím asi na 180 °C. Za žádných okolností – leda v případě požáru- dveře trouby neotvírejte, věnečky by se nenafoukly. Po vyjmutí je ještě teplé opatrně rozřežu, jinak by moc ztvrdly.
 
Žloutkový krém
 
0,5 mléka
1 vanilkový cukr
4 lžíce cukru moučka
zrníčka vanilky z poloviny vanilkového lusku
4 lžíce cukru moučka
2 žloutky
0,5 dcl rumu
250g másla

V trošce mléka si rozmíchám oba vanilkové pudinky s cukry a vanilkou. Do zbytku mléka, které zahřívám, zašlehám oba žloutky a přiliji pudink, míchám do zhoustnutí. Pudink nechám vychladnout, nejlépe tak, že si ho přelij do robotu a vždy tak po 15 minutách ho promíchám a nechám vychladnout. Potom do něj rovnou zašlehám máslo, pudink musí být zcela (!) vychladlý, jinak vám krém poteče a nezhoustne. Do hustého nadýchaného krému opatrně všlehám rum a pokud se Vám bude zdát málo sladký tak i cukr. Plním jím vychladlé půlky věnečků tak, že ho nastříkám cukrářským zdobícím sáčkem. Nechám chvíli zatuhnut v lednici.

Poleva
dvě lžíce horkého mléka
pár kapek citronu
moučkový cukr

Vše vymíchám do hladké husté polevy jako na perníčky a vrchní poloviny věnečků v ní jednoduše omočím, přiklopím na poloviny s krémem a nechám lehce zaschnout. Fondán nepoužívám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena