A jak na to...
0,5 mléka
1 vanilkový cukr
4 lžíce cukru moučka
zrníčka vanilky z poloviny vanilkového lusku
4 lžíce cukru moučka
2 žloutky
0,5 dcl rumu
250g másla
V trošce mléka si rozmíchám oba vanilkové pudinky s cukry a vanilkou. Do zbytku mléka, které zahřívám, zašlehám oba žloutky a přiliji pudink, míchám do zhoustnutí. Pudink nechám vychladnout, nejlépe tak, že si ho přelij do robotu a vždy tak po 15 minutách ho promíchám a nechám vychladnout. Potom do něj rovnou zašlehám máslo, pudink musí být zcela (!) vychladlý, jinak vám krém poteče a nezhoustne. Do hustého nadýchaného krému opatrně všlehám rum a pokud se Vám bude zdát málo sladký tak i cukr. Plním jím vychladlé půlky věnečků tak, že ho nastříkám cukrářským zdobícím sáčkem. Nechám chvíli zatuhnut v lednici.
Poleva
dvě lžíce horkého mléka
pár kapek citronu
moučkový cukr
Vše vymíchám do hladké husté polevy jako na perníčky a vrchní poloviny věnečků v ní jednoduše omočím, přiklopím na poloviny s krémem a nechám lehce zaschnout. Fondán nepoužívám.
Odpalované těsto
300 ml vody
125g oleje
250g hl. mouky
asi tři vejce
špetka soli
Sůl, vodu a olej dám vařit, až se vařit začne, přisypávám mouku a míchám – odpaluji – tak dlouho, dokud není na dně hrnce bílý povlak. Poté těsto dám do robotu a nechám lehounce promíchávat. Až vychladne tak zapracuji vejce, promíchávám. Výsledkem je kompaktní těsto, kterým plním cukrářský sáček a dělám věnečky na plech s pečícím papírem. Věnečky lehce pokapu a pomažu studenou vodou a peču v rozehřáté troubě na 220°C asi pět minut, poté teplotu snížím asi na 180 °C. Za žádných okolností – leda v případě požáru- dveře trouby neotvírejte, věnečky by se nenafoukly. Po vyjmutí je ještě teplé opatrně rozřežu, jinak by moc ztvrdly.
300 ml vody
125g oleje
250g hl. mouky
asi tři vejce
špetka soli
Sůl, vodu a olej dám vařit, až se vařit začne, přisypávám mouku a míchám – odpaluji – tak dlouho, dokud není na dně hrnce bílý povlak. Poté těsto dám do robotu a nechám lehounce promíchávat. Až vychladne tak zapracuji vejce, promíchávám. Výsledkem je kompaktní těsto, kterým plním cukrářský sáček a dělám věnečky na plech s pečícím papírem. Věnečky lehce pokapu a pomažu studenou vodou a peču v rozehřáté troubě na 220°C asi pět minut, poté teplotu snížím asi na 180 °C. Za žádných okolností – leda v případě požáru- dveře trouby neotvírejte, věnečky by se nenafoukly. Po vyjmutí je ještě teplé opatrně rozřežu, jinak by moc ztvrdly.
Žloutkový krém
1 vanilkový cukr
4 lžíce cukru moučka
zrníčka vanilky z poloviny vanilkového lusku
4 lžíce cukru moučka
2 žloutky
0,5 dcl rumu
250g másla
V trošce mléka si rozmíchám oba vanilkové pudinky s cukry a vanilkou. Do zbytku mléka, které zahřívám, zašlehám oba žloutky a přiliji pudink, míchám do zhoustnutí. Pudink nechám vychladnout, nejlépe tak, že si ho přelij do robotu a vždy tak po 15 minutách ho promíchám a nechám vychladnout. Potom do něj rovnou zašlehám máslo, pudink musí být zcela (!) vychladlý, jinak vám krém poteče a nezhoustne. Do hustého nadýchaného krému opatrně všlehám rum a pokud se Vám bude zdát málo sladký tak i cukr. Plním jím vychladlé půlky věnečků tak, že ho nastříkám cukrářským zdobícím sáčkem. Nechám chvíli zatuhnut v lednici.
Poleva
dvě lžíce horkého mléka
pár kapek citronu
moučkový cukr
Vše vymíchám do hladké husté polevy jako na perníčky a vrchní poloviny věnečků v ní jednoduše omočím, přiklopím na poloviny s krémem a nechám lehce zaschnout. Fondán nepoužívám.
Žádné komentáře:
Okomentovat