neděle 23. února 2014

Semlor


Milý deníčku...pečivo nazvané semlor (čti semlur; jedna semla) se dříve připravovalo v období mezi fettisdag (česky Tučné úterý, tedy poslední den před začátkem půstu) a Velikonocemi, každé úterý. Sice Vás jejich chuť naprosto překvapí, protože na ni není člověk zvyklý, ale jsou vynikající a myslím, že jsem je už za těch pár let dovedla k dokonalosti. Dnes je dostane v (nejen) švédských pekárnách, cukrárnách a kavárnách prakticky po celé období mezi Vánocemi a Velikonocemi. Jako většina švédských dezertů jsou strašně sladké. Doporučuji si však upéci domácí, kdy si můžete tu sladkost sami regulovat a neodrovná Vás to. Těsto je příjemně kořeněné, vykyne za chvíli a sladkou náplň, mandlovou pastu neboli mandelmassu zvládnete taky. Na svoje semly jsem se inspirovala fíglem stockholmského cukráře Roye Farese, který je peče místo na plechu ve formě na muffiny, čímž Vám vzniknou takové moderní semlor cupcakes. Zapomeňte pro jednou na diety (já na ně stejně víceméně zapomínám pořád) a směle hřešte, tohle za to vážně stojí!



 
A jak na to...

Na cca 12 kusů normálních nebo 24 roztomilých mini semlor (pečte ve formě na mini muffiny):

Kvásek:
200 ml vlažného mléka
trocha cukru krystal
trocha hl. mouky
kvasnice - půl kostky

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci cukru, mouky a polovinu kvasnic, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek.

Do kvásku přidám:
220 g hl. mouky
80g rozpuštěného másla
80g cukru krystal
1 vejce
lžička kardamonu

Se všech surovin vypracuji hladké těsto, lehce ho vyválím, udělám si malé kuličky a ty dám kynout asi na dvě hodiny do vymazaných a vysypaných forem na muffiny. Po vykynutí peču asi na 200 °C 10 minut. Nechám vychladnout, odstřihnu „klobouček“, lehce těsto uvnitř vydlabu a plním mandlovou pastou smíchanou s trochu vydlabaného těsta ze semly, zdobím šlehačkou a po nasazení kloboučku zasypu práškovým cukrem.

Mandlová pasta:
200g mandlí
1 vanilkový cukr
140g práškového cukru
trocha mléka

Pomelu velice najemno (či nastrouhám) oloupané mandle, přidám jeden vanilkový cukr, asi 140g práškového cukru a přileji trochu mléka – zapnu robot a nechám míchat, dokud se nevytvoří hustá pasta, ingredience přidávám případně dle konzistence.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena