čtvrtek 20. února 2014

Hovězí vindaloo a květákové kari


Milý deníčku...za okny začíná pomalu, ale jistě jaro, avšak dny ještě nejsou tak horké, jak by člověk chtěl. Proto volím do předjaří indickou kuchyni. Všechno to úžasné koření mi nádherně provoní celý byt, dostanu do sebe nějakou zeleninu a  navíc člověk zkusí nové chutě.  Mým oblíbeným jídlem je hovězí vindaloo, které podávám s klasickou rýží a květákovým kari. Vindaloo, to je exploze chutí, příjemně nakyslá kořeněná chuť a jemné dušené maso. Chuť je, když se to tak vezme, je hodně evropská. Není se čemu divit, vindaloo je tradiční jídlo v západoindickém regionu Goa, který byl pod portugalskou správou až do roku 1961. Název pochází z portugalského označení carne de vinha d'alhos, což znamená něco jako maso s vínem a česnekem. Akorát ve vindaloo Vám chybí to víno. Jemné květákové kari je naopak krásný protiklad k pikantnímu masu s kořením. Chuť tvoří z velké části kokosové mléko a tohle jídlo má velkou výhodu, že když Vám něco zbyde, stačí to rozmixovat na vynikají hustou polévku a tu naředit mlékem. Naprostá lahoda.


A jak na to...

Hovězí vindaloo:
500g zadního hovězího na kostky
4 kardamonová semínka
lžička kmínu
2 sušené chilli papričky
lžíce černých cibulových semínek
lžička soli
lžička třtinového cukru
3 lžičky bílého vinného octa
1 cibule
kousek zázvoru
3 stroužky česneku
půl lžičky kurkumy
olej
 
 
V hmoždíři rozdrtím všechno koření kromě kurkumy. Přidám sůl, cukr a ocet a rozmíchám na tekutější pastu. Rozmixuji cibuli, česnek a oloupaný zázvor na pastu. Maso nakrájím, osmahnu na oleji a vyndám na talíř. Po mase osmahnu cibulovo-zázvorovou pastu a přidám do ní kurkumu. Zaliji kořením s octem a přidám maso. Doliji asi 150 ml vody a nechám dusit asi hodinu až dvě. Servíruji s rýží.
 
 
Květákové kari:
květák
2 rajčata
polovina zelené chilli papričky
1 cibule
2 stroužky česneku
lžíce kurkumy
plechovka kokosového mléka
lžíce cukru, sůl
olej
 
Nakrájím cibuli najemno a osmažím, přidám nasekaný česnek. Přisypu kurkumu a přidám najemno nasekané chilli. Květák rozeberu na malé růžičky. K cibuli přidám nakrájená rajčata, květák, zaliji kokosovým mlékem a trochou vody, asi 150 ml. Přidám cukr a sůl dle chuti, nechám vařit dokud není květák hotový.
 
 
 

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena