čtvrtek 16. ledna 2014

Tarte Tatin

 
Milý deníčku...ač se tenhle klasický a jednoduchý francouzský dezert, tarte Tatin, může zdát receptem veskrze podzimním, v zimě chutná taky skvěle. Profláklý příběh vzniku tohoto koláče zná snad každý, takže jen ve zkratce. Jedna ze sester Tatinových chtěla péci koláč, ale ouha, než dala do formy těsto, dala tam místo toho dříve jablka a cukr a šup s tím do trouby. Když to po chvíli zjistila a ochutnala, usoudila, že by to nemuselo být tak špatné, hodila na jablka těsto, upekla a bylo to. Jeden z nejfamóznějších koláčů byl na světě. Takže jak je vidět, metoda pokus omyl zde byla tím nejlepším, co se mohlo francouzské kuchyni přihodit :-) Doporučuji připravovat v dobré litinové pánvi, která může jít celá do trouby. Existují sice úžasné vychytané dvojdílné formy přímo na pečení tarte Tatin, ale pokud jí nedisponujete, nezoufejte. Slastný, karamelovo-jablečný koláč je prostě úžasný a stojí dle mého za vyzkoušení (a věřte mi, už se jej nikdy nezbavíte!)


A jak na to...

Na pâte sucrée: (jen zde pro pevnější strukturu použiji i jedno celé vejce)

150g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
 5 lžic studené vody
120g studeného másla

Máslo, mouku, sůl a zpracuji prsty na drobenku, přidám vejce a žloutek a asi 5 lžic studené vody, prohnětu, spojím do pevného těsta a udělám z něj kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.

na jablečnou krustu:

4 oloupaná jablka na větší čtvrtky
asi 80 - 100g cukru

Do pánve ve které budu koláč péci dám cukr a za stálého míchání z něj vytvořím karamel. Odstavím, přidám jablka (bude to prskat, pozor) a vrátím na plotnu, vypnu plamen. Vyválím rychle těsto na velikost pánve a jablka v karamelu jím zakryji. Dám do trouby a peču na 180 °C dokud těsto nezezlátne. Vytáhnu koláč, nechám chvíli vychladit, a pozor, převrátím na talířek či podnos dnem vzhůru (talíř by měl být o něco větší než forma, jinak Vám zbývající karamel vyteče!) Et voilà votre tarte Tatin est prête!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena