neděle 12. ledna 2014

Gulášová polévka


Milý deníčku...zimní měsíce jsou obdobím nespočetného množství plesů a večírků. Je to náročné, začínáte v prosinci a do konce masopustu se z toho kolotoče nejspíš nevymotáte :-) Snažím se být prozřetelná a pokud se mi to podaří, připravím na druhý den jídlo předem, nejlépe třeba soljanku.Nu a občas se to nepovede:-). V takovou chvíli sahám k osvědčené klasice, kterou v nejhorším případě připravíte sami i s bolestí hlavy do 30 minut. Nejlepším lékem na všechny možné následky oslav je dle mého sytá a hustá polévka. A tou je moje rychlá gulášová polévka. Gulášová polévka v podobě, v jaké ji v Čechách známe, nemá moc společného s maďarskou gulyás levés. Moje polévka je něco mezi. Jelikož je rychlá, používám na ni mleté maso, ne hovězí kousky, nedělám csipetke (alebo nokerle, jak by řekl můj tchán) tedy noky, ale používám cibuli, brambory a mrkev na větší kousky. A rozhodně nezahušťuji moukou.



A jak na to...
 
mleté hovězí (dle stupně kocoviny, pokud je velká tak preferujte mix hovězí/vepřové), asi 300g
1 cibule
3 velké brambory
2 oloupané stroužky česneku
3 mrkve
majoránka
sůl, pepř
lžíce sladké a dobré papriky
trocha sádla

 
Cibuli oloupu a nakrájím. Mrkve a brambory oškrábu a nakrájím na větší kousky. V hrnci si rozpustím sádlo, opeču na něm cibuli a přidám mleté maso. Osolím a opeřím. Opékám asi 5 minut za stálého míchání. Přidám zeleninu, posypu paprikou a jakmile začne vonět, zaliji horkou vodou. Polévka by měla být hustá sama o sobě, nebudete již nijak zahušťovat. Přidám lehce promnutou majoránku. Promíchám a nechám vařit asi 20 minut. Na posledních 5 minut vaření do polévky nastrouhám nebo prolisuji dva stroužky česneku, promíchám. Dosolím a opepřím dle chuti.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena