sobota 29. června 2013

Letní mandeltårta


Milý deníčku..léto je tu! Čas jahod, malin, borůvek, slunce, vody, knížek, pikniků a líných víkendů. Proto je ten nejlepší čas na oslavu připravit odpolední sladkost, lehkou jako dech, rozplývají se na jazyku, po kterém se prostě všichni "utlučou"! Nejlepším dortem pro svěží letní dny plné slunce je moje variace na švédský mandlový dort, mandeltårta (čti mandeltórta), mimo jiné nejoblíbenější dezert švédského krále Oscara II. (1829 –1907). Nepřidávám klasickou máslovou polevu (brzy zjistíte, že prostě nemám ráda máslový krém), což z něj, na rozdíl od originálu, neučiní časovanou kalorickou bombu, ale lehký nadýchaný dezert, vhodný jak pro děti, tak i dospělé. Zavřete oči a představte si..teplý letní podvečer, vlahý vánek, sklenice bílého vína a k tomu nadýchaný dort s ovocem..




čtvrtek 27. června 2013

Köttbullar med grädd sås


Milý deníčku..jaké jídlo by udělala správná (nejen) švédská housewife na večeři? No přeci švédské masové kuličky köttbullar ( čti šet-bul:ar) se smetanovou omáčkou! Zapomeňte na IKEU a jiné mražené náhražky, kuličky jsou lehké na přípravu a chuť je naprosto bezkonkurenční. Správná kulička musí být křupavá na povrchu, šťavnatá uvnitř a plavat v úžasné smetanové omáčce. Věřte mi, jak jednou ochutnáte, nebudete chtít už jiné! Co je velké plus, stačí jich udělat více do zásoby a dát zamrazit na příště...Vyhrňte si rukávy, pusťte si Váš oblíbený song od ABBY (na míchání doporučuji Take a chance on me či Does your mother know) a nezapomeňte koupit brusinky...We Can Do It!

 

úterý 25. června 2013

Variace na Wellington se žampionovou omáčkou

 
Milý deníčku..znáte to velmi dobře. Je léto, prší, zima, čekáte na večeři hosty a nemáte na nic čas, natož na vaření. Přesto by to chtělo zahřát a ohromit, něčím jednoduchým a přesto efektním. A z čerstvých surovin! Stačí Vám k tomu opravdu minimum ingrediencí a trocha času v kuchyni s touto variací na klasický Beef Wellington. Nejsem však zastánce špenátu coby přílohy, nýbrž jej používám uvnitř místo žampionů, ze kterých raději připravím delikátní omáčku s portským vínem. A může být něco lepšího než přinést zlatavý bonbonek doprostřed stolu a slyšet jen obdivné "ááách" při rozkrojení?

 

neděle 23. června 2013

Jahodovo-rebarborový crumble


Milý deníčku..konečně víkend...proč si jej neužít třeba tím, že jej člověk stráví lenošením a snídaní do postele? Pokud milujete čerstvé ovoce a něco sladkého není co řešit...řešením je prostě crumble. Můj manžel crumble coby línou nedělní snídani přímo zbožňuje. Však, kdo by taky nemiloval horké šťavnaté ovoce, překryté sladkou, máslem vonící křupavou vrstvou, která se dá lžičkou rozbíjet ve stylu Amélie Poulain? A to vše za pouhých 35 minut od začátku přípravy? Na klasický crumble potřebujete jen sušenky, ovšem pokud chcete dodat tělu energii a ne jen cukr, směle doporučuji tuto verzi crumble s ovesnými vločkami a šťavnatou rebarborou.


sobota 22. června 2013

Nepečený cheesecake

 

Milý deníčku...zatěžkávací zkouškou každé housewife jsou návštěvy. Většinou ty rodinné. I když to není můj případ přesto se najdou i takové tchýně, které zpytavě hledí na snachu stylem " že ona by prostě to udělala lépe". Pokud to nedokážete pustit z hlavy, připravte k odpolední kávě takový dezert, po kterém budou následovat maximálně jen obdivné vzdechy. A přesto snadný a rychlý...Jelikož je sezóna jahod v plném proudu, doporučuji nepečený cheesecake. Spojení jahod, smetany a tvarohu je vždy věcí prudce návykovou… a tento cheesecake je tak jemný, s příjemnou nakyslou chutí, kterou zvýrazňují sladké jahody…prostě a jednoduše se rozplývá na jazyku.


Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena