neděle 22. prosince 2013

Vánoční tvarohová štola

 
Milý deníčku...sladkost, bez které si nedokážu představit snídani na Štědrý den, je vánoční štola. Nejsem příznivec pečení vánočky, ne proto že bych ji neměla ráda, já si ji dám s chutí, hlavně s pomerančovou marmeládou a slaným sýrem:-) Ale na Vánoce prostě musím snídat štolu a kakao. Jelikož je echt německá kynutá štola velice pracná a musí se připravit minimálně pár týdnů předem, aby stihla odležet, je pro mne absolutně out. Spoléhám se proto na nekynutou štolu s tvarohem, kterou připravím maximálně den, dva předem a mám vystaráno. Díky tvarohu je krásně vláčná a jemná, kokos jí dodá tu pravou vánoční chuť a brusinky zase nezvyklou pikantnost. A co je nejlepší, je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Byt již voní jehličím, z trouby se line sladká vůně, prskavky prskají a Vánoce mohou začít...




Přeji Vám ze srdce nádherné a voňavé Vánoce!

Vaše Housewife

A jak na to...(na jednu malou štolu, na větší použiji dvojnásobné množství)
 
250g hl.mouky
100g měkkého másla
1 vejce
3 vanilkové cukry
1 tučný tvaroh
 2 lžičky prášku do pečiva

Vše smíchám dohromady na vláčné těsto, prohnětu.

hrst kandovaného ovoce
hrst brusinek
hrst nasekaných mandlí

Přidám vše do těsta a prohnětu. Těsto rozválím a jednu stranu přeložím doprostřed a druhou přetáhnu více přes ni. Peču na 180 °C asi hodinku, pokud moc tmavne, ztlumím teplotu.

trochu másla a moučkový cukr na krustu

Máslo rozehřeji a horkou štolu jím potírám. Sypu moučkovým cukrem, přes sítko, dokud se nevytvoří na štole bílá krusta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena