sobota 7. prosince 2013

Toad-in-the-hole

 
Milý deníčku...dnes celou noc krásně sněžilo, celý svět utichl a vše je najednou bílé...a tak jsem si řekla, že to chce něco vydatného k obědu. A třeba jednu z nejlepších britských klasik, Toad-in-the-hole. Dlouho jsem přemýšlela jak tohle jídlo nazvat, zda se držet klasického názvu v angličtině, ale upřímně řečeno, český překlad "Ropucha v díře" mi nepřišel moc atraktivní. Šťavnaté klobásky zalité jemným těstíčkem à la Yorkshirský pudding  jsem chtěla vyzkoušet už hodně dlouho, ale nemohla jsem najít ten pravý recept, co by mne dokonale zaujal. Nakonec jsem dobrou inspiraci objevila v knize Gordona Ramsayho Great British Pub Food. Je to rychlá a hřejivé jídlo, které máte hotové za pár minut. Výborné je i v létě, s pěkně vychlazeným pivem, když přijdou nečekaní hosté. A když si k "Ropuše" uděláte výbornou cibulovou omáčku- onion gravy-, no, spíš tedy takový dip zcela nečekané chuti, budete dokonale spokojeni. Klobásky vybírejte pečlivě, do tohoto receptu je třeba dát neuzené a tepelně neopracované, zkuste tedy Vašeho řezníka, v Praze třeba The Real Meat Society, popřípadě Marks and Spencer nebo jakoukoli variaci na vinnou či bavorskou klobásu. A pokud neseženete pravou ostrou anglickou hořčici, ať již v prášku či klasickou, také nezoufejte, a použijte nějakou jinou výraznější, třeba dijonskou.


A jak na to...

Ropucha:
syrové klobásky - asi 8
kapka olivového oleje
200g mouky
2 větší vejce
200 ml mléka
sůl

Lehce pokapu pekáč nebo litinovou pánev olivovým olejem a dám na něj klobásky. Není třeba moc, klobásy pustí tuk také. Dám do trouby a peču/smažím na 200 °C, občas je obrátím, aby se udělaly i z druhé strany, trvá to asi, podle velikosti 8 - 10 minut. Na těstíčko smíchám mouku, sůl, vejce a mléko na konzistenci připomínající těsto na palačinky, dobře vyšlehám. Vytáhnu z trouby klobásky a zaleji je těstíčkem. Liji opatrně kolem nich, nechci je úplně ponořit. Vrátím zpět do trouby a peču dalších 25 minut, dokud se těsto nenafoukne a není zlatavé. Podávám s cibulovou omáčkou.

Cibulová omáčka
2 cibule
20g másla
lžíce mouky
300 ml drůbežího vývaru
1 lžička práškové či normální pikantní hořčice
2 lžíce rybízového džemu
worcestrová omáčka
sůl a pepř

Cibuli oloupu a nakrájím na tenká kolečka. V pánvi si rozpustím máslo, přidám cibuli a karamelizuji ji za stálého míchání nad mírným plamenem, dokud není jemná a zlatavá, nesmí se Vám připálit. Osolím a opepřím. Přidám mouku, opražím lehce a zaliji vývarem, dobře promíchám abych neměla v omáčce hrudky. Lehce provařím, přidám hořčici, džem a dochutím worcestrovou omáčkou, stačí pár kapek. Případně ještě dosolím a opepřím.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena