sobota 21. prosince 2013

Laphroaig lanýže


Milý deníčku...pár dnů před Vánoci již člověk nestíhá upéci tuny cukroví a určitě toho i máte po pracovním shonu dost. Ovšem já mám jednoduchý tip na nepečené cukroví. Lanýže jsou skvělá věc, kterou můžete večer připravit a druhý den již jen vykrajovat a jíst. Jen musíte použít velice dobrou čokoládu na vytvoření dobré ganache (směsi čokolády a smetany), nejlépe hořkou, s vysokým obsahem kakaového másla. Já použila klasickou Lindt. Mé lanýže jsou však speciální právě příchutí. Použila jsem 10-letou singlmaltovku Laphroaig z ostrova Islay, což je whisky poněkud zvláštního rázu. Buď ji budete milovat nebo nenávidět, nic mezi tím. Ve vůni převládá fenol, což této whisky dodává vůni lysolu, tedy nemocničního dezinfekčního přípravku. V chuti poté převládá unikátní kouřové aroma. V kombinaci s čokoládou vytvoří naprosto nepřekonatelnou chuť, dokonale se doplňují a nepohrdne jimi žádný muž (ani žena, buďme genderově korektní:-).

A jak na to...

220g dobré čokolády
60g cukru krupice
90 ml šlehačky
120g másla
4cl whisky Laphroaig

kakao na obalování

V kastrůlku rozpustím za stálého míchání šlehačku s máslem, přidám cukr a vmíchám nalámanou čokoládu. Vše vymíchám na hladký krém. Přidám whisky a promíchám. Naliji do misky a nechám do druhého dne zatuhnout. Poté vykrajuji kousky, vytvaruji na nepravidelné kuličky a obalím v kakau. Uchovám v chladu.




2 komentáře:

  1. dokonalé!!!trochu si to musim upravit,alergie na mléko ,díky díky za tip:-),bye Eva

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena