středa 18. prosince 2013

Jehněčí na borůvkách

 
Milý deníčku...Vánoce jsou časem setkání všech blízkých a to si žádá nasycení mnoha hladových krků. Mým tipem pro takový rodinný vánoční oběd je jehněčí. Pokud koupíte pěknou jehněčí kýtu, prakticky nemusíte dělat nic jiného, než si ji den, dva předem naložit a pak jen pomalu péci celé dopoledne a užívat si pohody. Naložení do sušených borůvek dodá jehněčímu nádherně jemnou chuť a samotné pečení s vínem a mrkví ji ještě zvýrazní a prohloubí. Nakládání do borůvek je kupříkladu tradiční islandská úprava jehněčího, jehněčí je navíc nedílná součást islandského jídelníčku. Pokud proto budete mít na Island cestu, rozhodně doporučuji zakoupit coby suvenýr (mimo skyr, rozinek v čokoládě a Reyka vodky :-) již předem naloženou "lambu" v "bláberja" neboli borůvkách. Neznám nic lepšího pro velký rodinný oběd, než krájet pěkně tenké plátky jehněčího, servírovat s obyčejnou bramborovou kaší, delikátní šťávou a trávit společně sváteční čas..


A co jiného si může žádat výrazná chuť jehněčího než výrazné klasické víno? Pro toto lehce "ugrofinské" menu Vinorum.cz zvolilo výraznou klasiku, "býčí krev". A byla to trefa do černého, neboť kupáž Áldás Egri Bikavér od egerského vinařství St. Andrea dokonale vystihla ovocné tóny jídla, v lehce kořeněné chuti převažovaly lesní bobule, především ostružiny i když víno nebylo na vůni moc výrazné. Ač by zde měl být výrazný podíl frankovky, chuť byla dle mého o hodně plnější a bohatší.



A jak na to...
 
Na kýtu:
sušené borůvky
červené víno - frankovka
pár kousků celeru
špetka tymiánu
sůl, pepř
olivový olej
jehněčí kýta
 
Kýtu omyji, lehce odblaním. Nasekám si najemno trochu celeru, nasekám i borůvky, asi hrst, vezmi si velký pekáč a do něj položím kýtu. Na marinádu si smíchám borůvky, celer, sůl a pepř, tymián, olivový olej - asi 4 lžíce a víno - množství dle velikosti kýty. Kýtu nechám marinovat přes noc a druhý den ráno ji otočím a na noc zase otočím, takže se dohromady marinuje dva dny.
 
3 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
půl láhve frankovky
olivový olej
 
Cibuli si nakrájím najemno, mrkve oloupu a nakrájím na špalíčky, česnek oloupu a nechám vcelku. Na olivovém oleji ve velkém pekáči osmažím nejprve cibulku a poté přidám mrkve a česnek. Kýtu vytáhnu z marinády, ještě ji trochu nasolím a opeču z jedné a potom ze druhé strany. Zaliji zbytkem marinády a doleji vínem. Zakryji alobalem, který na několika místech propíchám, ať může unikat pára. Peču na 160 °C asi 4 - 5 hodin, podle velikosti kýty, až se maso prakticky odděluje od kosti. Občas přeliji výpekem.
 
Podávám s klasickou bramborovou kaší.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena