pátek 8. listopadu 2013

Svatomartinská kachna se zelím a lokši


Milý deníčku...svátek svatého Martina se neúprosně blíží a předpokládám, že většina z Vás se rozhodne zpříjemnit si něčím voňavým a šťavnatým již tento víkend, i když asi ještě pochybí svatomartinské víno. No, myslím že mi to náladu nezkazí (dobré víno se vždy najde) a s chutí se pustím do přípravy svatomartinské kachny, nejlépe v celém kompletním menu. Proč kachny a ne husy, která je na svátek sv. Martina tradiční? Zaprvé, jedna husa by na oběd pro více lidí nestačila a za druhé, nemám ji moc ráda, přeci jen, kachny mají lepší maso (o variantě husokachna je také možno uvažovat). Tudíž jsou svatomartinské hody u nás zasvěceny pečené kachně :-) K ní tradičně připravuji červené zelí, knedlík dědy Iši (recept zde) a lokše (mezi námi, ochutnala jsem i proslulé husí lokše ze Slovenského Grobu a co si budeme povídat, domácí jsou domácí). I když se tahle moravská/slovenská specialita tradičně připravovala na rozpálené plotýnce (dámy a pánové, kdo z Vás to má:-), mám úspěšně vyzkoušenou i variantu litinová či teflonová pánev. Tedy vzhůru do (nejen) svatomartinského hodování!




A jak na to...
 
Kachna



kachna
sůl, kmín
jablko

Kachnu den předem důkladně nasolím a okmínuji, nechám v chladu zaležet. Druhý den dám do kachny poloviny oloupaného jablka a peču na 160 °C asi 4 hodiny zakryté alobalem, na poslední hodinku odklopím. Během pečení sbírám sádlo, které kachna pustí. Jablko před podáváním odstraním.

 Lokše
 
400g uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor
150g hl. mouky
špetka soli

Vše smíchám dohromady, vypracuji těsto ze kterého odkrajuji kousky. Každý kousek vyválím na tenkou placku na pomoučeném vále a tu peču nasucho na rozpálené litinové pánvi. Lokše jsou hotové, když se začnou nafukovat a tvořit hnědé "puchýřky". Hotové lokše potírám kachním či husím sádlem.
 
Červené zelí
 
1 cibule
1 hlávka červeného zelí
olej
1 větší oloupaný brambor
ocet
kmín
cukr
pepř a sůl
 
Ze zelí odkrájím dřevnatý košťál a nakrájím na nudličky nebo nakrouhám. Na oleji si zpěním najemno nakrájenou cibulku, přidám zelí, posypu kmínem, trochu posolím a zaliji vodou, tak aby zelí nebylo úplně ponořené. Za chvíli přidám najemno nastrouhaný brambor a promíchám. Uvařím doměkka a dochutím solí, pepřem, octem a případně cukrem - vše přiměřeně dle chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena