úterý 19. listopadu 2013

Shepherd's pie


Milý deníčku...shepherd's pie (pastýřský koláč) nebo cottage pie ("vesnický koláč" - rozdíl je pouze v použitém druhu masa) je britská klasika, jedno z těch jídel, která jsou horká, dobrá, snadná a připravíte je ve dvou kusech nádobí. Ač má hodně lidí vůči britské kuchyni výhrady, musím rezolutně protestovat, vždy jde jen o způsob přípravy a jako vždy - záleží na kuchaři:-) A klasický vánoční pudink (ano, ta příšernost s lojem a kandovaným ovocem) je už pár let nedílnou součástí naší štědrovečerní tabule. Shepherd's pie je jedna z těch dobrot co si nejlépe vychutnáte když je sychravo, zima Vám zalézá až za konečky prstů, sníh nikde a brzy se stmívá. Anyway, tyhle slané "pies" nebo cobblery (v podstatě horká masová, rybí nebo zeleninová směs poházená hrudkami těsta a zapečená) jsou skvělým řešením, když máte po dlouhém pracovním dni chuť na maso a nechcete si s večeří moc hrát. Většinou jej připravuji ve velké litinové pánvi, ale pokud třeba čekáte hosty můžete připravit jednotlivé efektní porce do malých zapékacích misek. Stačí jen udělat bramborovou kaši, připravit masovou náplň, dát zapéci a pak už jen zabořit lžíci do horké, prskající krusty. A k tomu pořádnou pintu guinessu :-)

 


A jak na to...

Bramborová kaše:
Brambory
máslo
mléko
sůl, pepř

50 g čedaru nebo blaťáckého zlata

Brambory oloupu, nakrájím, uvařím v osolené vodě. Sliji vodu, přidám lžičku másla, zaliji mlékem a rozšťouchám. Dosolím a opepřím. Přidám nastrouhaný sýr a promíchám.

Masová náplň:
1 cibule
2 stroužky česneku
asi 300g mletého masa - jehněčí nebo hovězí
2 mrkve
1 malý rajčatový protlak
sůl, pepř, tymián
olivový olej

100g nastrouhaného čedaru nebo blaťáckého zlata na posypání

Cibuli oloupu, nakrájím najemno, osmažím na olivovém oleji společně s nasekaným a oloupaným česnekem. Oškrábu mrkve, nakrájím na kousky a nechám opéci. Přidám protlak, mleté maso, osolím, opeřím, posypu tymiánem, promíchám a nechám podusit za častého míchání asi 15 minut. Poté navrstvím na maso do pěkně úhledné pokličky bramborovou kaši, zakryji jí veškerou náplň a zasypu sýrem. Dám do trouby zapéci na 200°C asi na půl hodiny.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena