sobota 23. listopadu 2013

Čokoládový dort


Milý deníčku...když dostanete pozvánku na oslavu narozenin, jsem si jistá, že stejně jako já přemýšlíte, jakým dárkem oslavence potěšíte. A nejhorší to je, když se jedná o přátele, kterých si velice vážíte a přátelíte se již odmalička. Tudíž, když jsem dostala pozvánku na narozeniny Páji a věděla, že přijde i Evča, hvězdy, se kterými jsem zdárně vyrušovala celou základní školu, bylo mi jasné, že bude legrace. A ještě větší legrace bude, když upeču oslavenkyni dort. Jak známo, správnou Housewife se člověk nerodí a proto můžete být nyní zcela odlišní než v mládí, kdy Vás vaření spíš děsilo. Tudíž jen takové kamarádky ocení, jak dlouhou cestu jste k tomu dortu ušli... Na tento čokoládový dort jsem si brousila zuby již delší dobu. Poprvé jsem recept na něj viděla v časopise Gurmet 2/2011. Ovšem bylo mi jasné, jelikož nejsem cukrářka z povolání, že to chce trochu zjednodušit. I když s vařením začínáte, tohoto receptu se nemusíte bát. Vždyť čokoládové dorty jsou prostě ty nejlepší dorty na světě, i když na ně spotřebujete tunu čokolády! A co může být lepšího, než zabořit dezertní vidličku do křupavé polevy, vláčného čokoládového těsta s minimem mouky, aby Vám pak v puse explodovala čokoládová bomba doplněná jemným sýrovým krémem? Upečte tento lehce industriální čokoládový dort pro své blízké a věřte mi, že budou nadšení stejně jako Vy!

 

A jak na to...
 
Korpus - velká forma:
130g najemno namletých lískových ořechů i se slupkou
70g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
30g kakaa - nejlépe holandské, BIO (pozor, nebarví tak dobře) nebo jiné hodně kvalitní
280 g opravdu kvalitní a dobré hořké čokolády
25 ml uvařené silné kávy (klasická rozpustná však stačí)
5 vajec
200g másla
180g hnědého cukru
špetka soli
 
hrubá mouka na vysypání formy
 
Namelu si ořechy. Přidám mouku, prášek do pečiva, kakao a špetku soli, vše promíchám. Ve vodní lázni (tzn. v misce co nepraskne, položené na hrnci s vařící se vodou) si rozehřeju čokoládu s máslem, při rozpuštění promíchávám. Bílky oddělím od žloutků a šlehám do tuhého sněhu, při šlehání přidávám cukr (stejně jako v receptu na Pavlovu ), dokud nezačne sníh tvořit špičky. Do čokolády vmíchám kávu a zašlehám žloutky. Přidám směs mouky a ořechů, vyšlehám a nakonec vmíchám sníh. Těsto naliji do formy, kterou jsem vyložila pečícím papírem a boky ještě vymazala obalem od másla a vysypala hrubou moukou. Peču na 180 °C asi 35 minut až hodinu, zkouším špejlí, jestli je uvnitř upečený, když ne tak dopékám. Poté nechám vychladit na mřížce.
 
Krém
2 Philadephie
2 šlehačky
2 lžíce zlatého sirupu (např. v Marks and Spencerovi) -
 
- něco málo krému Vám zbyde, ale je výborný sám o sobě
 
Vyšlehám sýr a sirup. Přileji napůl ušlehanou šlehačku a zašlehávám do hladkého krému.
 
Vychladlý dort prokrojím, nejlépe na půl, fajnšmekři mohou i na dvakrát. Na prokrojenou polovinu natřu krém, klidně ve větší vrstvě, nebo rozdělím na dvě poloviny. Přiklopím vrchní vrstvou.
 
Poleva
200g g opravdu kvalitní a dobré hořké čokolády
2 lžíce másla
 
Čokoládu rozpustím s máslem ve vodní lázni, nechám ji asi 5 minut za občasného promíchání zchladit a touto směsí potřu celý dort. Musíte opatrně, nejlépe na mřížce, pod kterou jste si dali alobal. Pokud Vám čokoláda nechce držet, udělejte jednu základní vrstvu, počkejte až lehce zatuhne a poté postup opakujte a přetírejte, dokud nemáte potřený celý dort. Čím více nerovností na povrchu, tím více industriální vzhled!
 
Ozdoby
150g opravdu kvalitní a dobré hořké čokolády
 
Ustřihnu si dva stejné díly pečícího papíru. Čokoládu rozehřeji ve vodní lázni a rozetřu na jeden pečící papír. Druhým ji přikryji, lehce uhladím a sroluji do trubičky. Nechám vychladnout. Po rozbalení se mi vyloupnou hoblinky, které naaranžuji na dort. Pozor, poleva na něm nesmí být moc zatuhlá, jen jemně! Dort případně dozdobím cukrovými perličkami.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena