pátek 11. října 2013

Pytt i panna


Milý deníčku...jsou dny, kdy nechcete moc vařit, případně se Vám, jako mě, povalují v mrazničce zbytky zamražené zeleniny, kterou již nikam nevyužijete a navíc přijdete v pátek večer domů, jste po celém týdnu utahaní a jediné na co nemáte vážně nemáte chuť, je vařit. Pytt i panna, v překladu asi něco jako "malé kousky v pánvi", je jídlo, které švédské housewifes dříve připravovaly z toho, co zbylo a dnes je natolik populární, že ho seženete již hotové a zmražené v každém skandinávském supermarketu, u nás tradičně v Ikei. Ale co si budeme povídat, čerstvému se nic nevyrovná. Pytt i pannu servírujte tradičně, tedy s nakládanou červenou řepou a sázeným vejcem (neboli volským okem) s lehce tekutým žloutkem, které však lze vynechat.




A jak na to...

6 uvařených brambor ve slupce, varný typ A
anglická slanina
trocha uzeného masa, stačí jeden plátek
2 cibule
mražená zelenina
špetka grilovacího koření
sůl, pepř

vejce
nakládaná červená řepa

Slaninu si nakrájím na kostky, to samé uzené maso a dám nasucho opékat, až pustí tuk, nakrájím si cibulku a opékám spolu se slaninou. Až se začne cibulka zbarvovat do hněda, oloupu si uvařené brambory a nejlépe přes sítko na brambory (jako když děláte bramborový salát), je promačkám do pánve. Posypu grilovacím kořením a za stálého (pozor, důležité) míchání opékám, až se začnou obalovat tužší krustou. Poté přidám mraženou zeleninu a nechám prohřát, stále míchám. Dosolím, opepřím, udělám sázená vejce a servíruji spolu s červenou řepou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena