středa 30. října 2013

Jablečné muffiny s karamelem


Milý deníčku...zítřejší Halloween není typický český svátek, přiznám se, že jej opravdu neslavím, ale vydlabané dýně ve tvaru jack-o'-lantern jsou prostě roztomilé a s podzimem krásně ladí. Ať už Halloween slavíte nebo ne, proč si ale při té příležitosti nedopřát alespoň něco sladkého? Tradiční sladkostí, která nesmí při oslavách Halloweenu chybět, jsou jablka (proč je tomu tak se dočtete třeba zde). Jelikož mi jablka v karamelu, oblíbená anglosaská sladkost, přišly trochu fádní a co si budeme namlouvat, na syrovém jablku ve studeném karamelu kromě vitamínů :-) opravdu dle mého skromného mínění nic není, rozhodla jsem se upéci jablečné muffiny. A co kdyby  byly plné kořeněné chuti a polité jantarovým karamelem? Řekla jsem si, že tím opravdu člověk nic nezkazí. A bylo tomu tak. Těsto je krásně vláčné, lehce připomíná jablečný štrůdl a při každém kousnutí Vám pod zuby zapraskají božské kousky sladkého karamelu. Jednoduchá, efektní a vtipná sladkost nejen pro děti.

 

 

A jak na to...
 
Na 12 muffinů
 
250 g hladké mouky
1 malý choceňský bílý jogurt (jiný snad ani nepoužívám)
6 lžic mléka
1 vejce
7 lžic oleje nebo rozehřátého másla
lžička prášku do pečiva
špetka soli
60g cukru
lžička perníkového koření
kapka vanilkové esence
2 malá oloupaná jablka
 
U oloupaných jablek si odstraním jádřince a nakrájím na malé kostičky. Zbytek ingrediencí smíchám dohromady a vytvořím hladké a tekuté těsto. Vmíchám do něj jablka a nalévám do formiček na muffiny, které předtím vymažu máslem a vysypu krupicí. Peču na 180 °C  dozlatova.  Dám vychladnout na mřížku, kterou si podložím buď alobalem nebo pečícím papírem.
 
Na karamel si dám, nejlépe na litinovou pánev, rozpouštět asi 150g cukru (množství zvolte podle toho, kolik karamelu chcete mít). Když se začne rozpouštět, promíchávám, až je zcela tekutý a zlatavý (pozor, nesmí se připalovat!). Vmíchám do něj asi dvě lžíce másla a dvě lžíce šlehačky (pozor, bude to prskat a tuhnout, je třeba dobře míchat). Jakmile má směs světlou barvu a konzistenci jakoby na karamelky, polévám jím (lžící) muffiny na mřížce.
 
 
 


 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena