úterý 15. října 2013

Brusinkové muffiny


 Milý deníčku...brusinkové muffiny jsou skvělá volba pokud za a) míří k Vám nečekaná návštěva a nebo za b) chcete někoho (či sebe) překvapit výbornou snídaní. Obě varianty jsou možné, neboť nic víc není třeba, než vše zamíchat, nalít do formy, na 20 minut zmizet do koupelny a pak jen muffiny vytáhnout z trouby a servírovat, klidně i horké. Já je jedno slunečné upekla jako rychlou sladkost pro návštěvu kamarádky a ke kávě byly hodně fajn. Lépe řečeno, byla to z nouze ctnost, jelikož jsem prostě nestihla nic nakoupit. Naštěstí však většinou mám v zásobě zakysanou smetanu (případně bílý jogurt), nějaké ty oříšky a sušené brusinky, prostě klasickou "knižní" směs. Výsledek byl víc než překvapující. Těsto bylo jemné a velice vláčné, hnědý cukr nádherně křupal a všemu zdárně sekundovaly příjemně nakyslé brusinky. Tyto muffiny jsou výborné i ke snídani s horkým kakaem. Prostě když si chcete užít ničím nerušenou pohodu.

 
 

A jak na to...

Na 12 muffinů

250 g hladké mouky
1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt
50 ml mléka
1 vejce
7 lžic oleje
lžička prášku do pečiva
špetka soli
60g hnědého cukru demerara
kapka vanilkové esence

sušené brusinky
hrst pekanových (či jiných) ořechů

Vše kromě brusinek a ořechů smíchám dohromady a vytvořím hladké a tekuté těsto. Přidám brusinky a nalévám do formiček na muffiny, které předtím vymažu máslem a vysypu krupicí nebo je vyložím pečícím papírem. Zdobím nasekanými pekanovými ořechy, posypu trochou hnědého cukru a peču na 180 °C  dozlatova.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena