A jak na to...
losos
víno - 2 lžíce
citrón - 4 lžíce
voda
sůl, pepř
kapka olivového oleje
Filety lososa bez kůže omyji, lehce osolím, všechny ingredience smíchám, naleji do pánve, vložím do lázně lososa a pomalu vařím asi při teplotě 80 °C. Voda se nesmí vařit, jen odpařovat. Lososovi stačí jen asi 10 minut.
voda
citrón, pepř, sůl,
malý panák vína
2 žloutky
asi 75 g másla
Víno, kapku vody, pepř a sůl smíchám v kovové misce (ve které rozpouštím třeba čokoládu) a zahřívám nad hrncem s vodou. Odstavím a nechám lehce vychladnout, neboť budeme přidávat vejce! Oddělím žloutky od bílků (ty si schovám třeba na Pavlovu) a jemně je prošlehám v hrnečku. Rozehřeji máslo. Vrátím misku nad hrnec s vodou, do tekutiny naleji žloutky, šlehám, zahřívám, šlehám a šlehám. Voda se nesmí příliš vařit, aby se z toho nestala míchaná vejce! Jakmile začne žloutková hmota tuhnout, začnu pomalu přilévat máslo. A stále šlehám. Malá rada, pokud máte pocit že Vám upadne ruka, je to v pořádku. A nebo si vezměte elektrický ruční šlehač: -) Omáčka poté nádherně zhoustne, stačí jen dochutit a přidat citrónovou šťávu, promíchat. A pokud se mi hollanda přeci jen srazí, není nic jednoduššího než přidat lžičku studené vody a míchat tak dlouho, dokud nebude opět jemná a krémová.
Žádné komentáře:
Okomentovat