čtvrtek 8. srpna 2013

Pissaladière

Milý deníčku...pokud se stejně jako já nemůžete dočkat dovolené, procházek po pobřeží a líných dnů plných pohody, nebo pokud prostě jen vzpomínáte na předchozí dovolenou, doporučuji zkusit si k tomu udělat výborný křupavý koláč, plný slunce, moře a dálek. I když moře zastupují jen ančovičky: -) Pissaladière je rychlý koláč z oblasti jižní Francie, tymiánem vonící Provence. Pokud Vás zajímá zvláštní název, pravděpodobně vznikl z výrazu v provensálském dialektu peis salat, neboli slaná ryba. Ve své originální podobě je základ koláče z kynutého těsta, podobný těstu na pizzu. Jestli stejně jako já nemáte večer čas na přípravu kynutého těsta nebo vás to prostě jen nebaví, nabízím jako alternativu svoji rychlou verzi pissaladière z listového těsta. Jedinou překážkou je delší doba přípravy cibule, ale ta se prakticky karamelizuje sama...Takže pokud máte rádi něco pikantního k vínu, je to správná volba.



A jak na to...

listové těsto
4 velké cibule
sůl, pepř
1 rajče
1 stroužek česneku
žlutá paprika
ančovičky
černé olivy
tymián
olivový olej

Cibuli oloupu a nakrájím na kolečka. Na olivovém oleji ji nechám opéci, ztlumím teplotu a za občasného míchání ji nechávám pomalu, asi 10 minut, karamelizovat. Před koncem přidám najemno nasekaný stroužek česneku, osolím a opepřím, přidám najemno pokrájené rajče a zasypu tymiánem. Nechám rajče rozvařit. Rozválím si listové těsto a vyložím jím plech s pečícím papírem. Na těsto rozetřu cibulovou hmotu, navrstvím proužky omytých paprik, mezi ně jednotlivá filátka ančoviček a poházím černými olivami. Peču na 200 °C dozlatova a před dokončením můžete lehce posypat parmazánem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena