úterý 9. července 2013

Risotto na červeném víně s houbami


Milý deníčku...opravdu jemné krémové risotto je naprostá slast...hebká zrníčka rýže se máslově lesknou a hobliny parmazánu se jemně rozpouštějí...Většina z nás však vyrostla na rizotu v podobě rýže smíchané s masem a ač jej neodsuzuji ("srbské rizoto" je jednou z mých tajných chuťových úchylek), přesto volím klasickou italskou variantu. V zimě zahřeje na duši i po těle, v létě chutná výborně se sklenicí vína. Na klasické risotto používám rýži arborio, na tom prostě musím trvat. Ale po mnoha experimentech jsem zjistila, že červené víno místo bílého dodává risottu bohatost a plnost chuti, ke které se výborně hodí houby (či mix se žampiony) a divokost tymiánu. Nejlepší je dle mého Cabernet Sauvignon či Merlot, prostě nějaké plnější červené víno. A pokud nemáte červené víno, není vůbec špatné použít klasické Cinzano rosso, risotto bude jemně nasládlé. Risotto je na přípravu rychlé, avšak musíte mu věnovat trochu své trpělivosti, avšak odměna bude nezapomenutelná.





A jak na to...

dobrá rýže je základ
cibule
máslo
olivový olej
opravdu chutný a plný vývar - kuřecí, slepičí etc. - asi litr, ale může být i více
víno - Cabernet Sauvignon či Merlot
sušené (namočené do horké vody) či čerstvé houby nebo žampiony
tymián
sůl, pepř

Nasekám najemno cibuli, nechám rozpustit máslo s kapkou olivového oleje a zpěním ji na něm- tzn. začnu ji opékat, ale nesmí zhnědnout. Přidám suchou rýži a osmahnu - rýže začne lehce pukat. Přiliji červené víno - tak, aby rýže byla do zalitá, ale ne přelitá. Pozor na páru! Co je nejdůležitější - musím ztlumit plamen a míchat - jinak se začne připalovat. Nechám vyvařit. Až se víno vyvaří, což bude opravdu rychle, přidám první naběračku vývaru a promíchám s rýží. Jakmile se tekutina vsákne, přiliji další. Takto to dělám do té chvíle, než mám všechen vývar spotřebovaný.
Mezi podléváním si rychle připravím houby- očistím, nakrájím a osmahnu na másle s tymiánem. Přidám k rýži. Pokud mám houby pouze sušené, zaliji horkou vodou, nechám nabobtnat a naliji i s přecezenou vodou do risotta. Ale k sušeným je dle mého vždy lepší přidat alespoň pár osmahnutých žampionů. Poslední fáze je nejlepší - zkusím, jestli je již rýže al dente - není rozvařená ani tvrdá uvnitř, dosolím a dopepřím. Poté vmíchám krásný kousek másla, který vše hebce obalí "krémem". Servíruji s hoblinami parmazánu a případně kapkou olivového oleje.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena