sobota 13. července 2013

Pavlova


Milý deníčku...jedním z nejlehčích a přesto nejefektnější dezertů dle mého názoru Pavlova. Člověk jím ohromí vždy a ve kterékoli roční době. Je to vlastně jedna velká sladká sněhová pusinka se šlehačkou a ovocem. Jednoduché že? Název dostal po Anně Pavlově (1881 - 1939), nejznámější baleríně své doby. Dezert pro ni vymyslel novozélandský kuchař, během jejího turné po Austrálii a okolí. Inspiroval se prý sněhobílou baletní sukní a lehkostí jejích skoků a piruet. Když si tedy odmyslím fakt, že baletka by cukr a šlehačku nejspíš nepozřela, je to velice romantické. A taková je i celá Pavlova, nadýchaná, sladká, nahoře dokonale křupavá a uvnitř v lehké "žužu" konzistenci. A mém podání i s kontrastní ovocnou vrstvou. V létě ji servíruji s jahodami či ještě lépe s červeným rybízem, v zimě s dokonalým citrusovým "džemem"( rozvařím oloupané nakrájené dílky citrónů s cukrem a trochou vody na konzistenci džemu) a nebo ve slavnostní vánoční verzi, celou posetou rubínovými korálky zrníček granátového jablka.

 
 ( za vánoční fotku děkuji V.)

A jak na to...

( jako nejlepší se mi jeví základ z klasického receptu "domácí bohyně" Nigelly Lawson)

korpus:
5 bílků
asi 300g cukru krupice
2 a půl čajové lžičky kukuřičného škrobu
2 čajové lžičky bílého vinného octa
na ozdobu:
500 ml šlehačky
ovoce dle chuti 


 Plech vyložím papírem na pečení a na něj obkreslím kruh (nejlépe spodek dortové formy). Troubu předehřeji na 180 °C. Ušlehám z bílků sníh, a postupně do něj zašlehávám cukr, až sníh tvoří špičky. Do hmoty zlehka vmíchám škrob a ocet. Naliji na papír do kruhu a uhladím do požadovaného tvaru, aby byla vrstva rovnoměrná. Dám do trouby a ihned snížím na 120 C. Nechám asi 1 hodinu "sušit" v troubě. Poté vytáhnu a nechám vychladnout. Pavlova trochu "spadne", toho se nebojte. Teď přijde ta nejhorší část. Opatrně překlopím na servírovací podnos a ještě opatrněji stáhnu pečící papír. Ušlehám šlehačku, navrstvím na Pavlovu a rozetřeme. Pokladu či pomažu ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena