úterý 30. července 2013

Candát s Beurre blanc


Milý deníčku...člověk má občas chuť na "hogo fogo" věc, jídlo, za které by se by se nestyděli v žádné dobré restauraci. A pokud se Vám nechce trávit v kuchyni spoustu času, výborným nápadem jsou ryby. Samozřejmě již vykuchané a nafiletované, i když..aktivitě se meze nekladou, takže to může být i výzva pro rybáře :-) V kuchyni strávíte minimum času a výsledkem bude opravdu skvostná hostina. Navíc, v případě candáta, je to sázka na jistotu, neboť stačí minim ingrediencí a času a přesto bude naprosto dokonalý. Ještě jsme spolu navíc neprubli žádnou omáčku, takže tohle může být základní stavební kámen pro další vaření. Beurre blanc neboli bílé máslo, je to nejjednodušší co můžete k rybě servírovat. Je to vlastně spojené skvělé věci - másla s věcí stejně dobrou - vínem. Jediným zádrhelem u Beurre blanc může být převaření a následné oddělení mléčného tuku z emulze. To řeším tím, že máslo zašlehám postupně do lehce vychladlé směsi mimo hořák/plotýnku. A nikdy, opakuji nikdy, ani kdyby Vás mučili, do beurre blanc nezašlehávejte kvůli krémovitosti smetanu.



A jak na to...

Candát
Filety candáta otočím kůží nahoru a jemně oškrabu. Dost často tam zůstanou jemné šupinky a takto se jich perfektně zbavím. Poté filet omyji, osuším, osolím a opepřím. Prudce jej opeču kůží dolů na másle a troše olivového oleje, obrátím, opeču, zase obrátím a dám dopéci do vyhřáté trouby asi na 10 minut na 180 °C.
Beurre Blanc
deci bílého vína
1 malá, najemno nasekaná šalotka
citronová šťáva z půlky citronu
sůl, pepř
asi 80g studeného másla na kostky
Do pánve či kastrůlku dám šalotku, zaliji vínem, opepřím a nechám tekutinu redukovat, až se vypaří asi na množství asi lžíci až dvě hustší tekutiny. Poté odstavím a začínám zašlehávat po malých kostkách studené máslo. Výsledkem by měla být hustá emulze, která se jakoby táhne po pánvi. Osolím dle chuti a ihned podávám.
Pyré z brambor a mrkve
Oloupané brambory a mrkev nakrájím a dám vařit a poté již postupuji jako u klasické bramborové kaše - rozšťouchat či rozmixovat s horkým mlékem a máslem na pyré, osolit, opeřit.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena