sobota 29. června 2013

Letní mandeltårta


Milý deníčku..léto je tu! Čas jahod, malin, borůvek, slunce, vody, knížek, pikniků a líných víkendů. Proto je ten nejlepší čas na oslavu připravit odpolední sladkost, lehkou jako dech, rozplývají se na jazyku, po kterém se prostě všichni "utlučou"! Nejlepším dortem pro svěží letní dny plné slunce je moje variace na švédský mandlový dort, mandeltårta (čti mandeltórta), mimo jiné nejoblíbenější dezert švédského krále Oscara II. (1829 –1907). Nepřidávám klasickou máslovou polevu (brzy zjistíte, že prostě nemám ráda máslový krém), což z něj, na rozdíl od originálu, neučiní časovanou kalorickou bombu, ale lehký nadýchaný dezert, vhodný jak pro děti, tak i dospělé. Zavřete oči a představte si..teplý letní podvečer, vlahý vánek, sklenice bílého vína a k tomu nadýchaný dort s ovocem..





A jak na to..

150g namletých mandlí bez slupky
200g cukru krystal
4 bílky
pár kapek octa
smetana na šlehání
zakysaná smetana
ovoce - jahody, maliny, borůvky, ostružiny etc.

Mandle pomelu na strojku. Vyšlehám 4 bílky za postupného přidávání cukru. Vmíchám pár kapek octa a namleté mandle. Na plech vyložený pečícím papírem si obkreslím dva malé talířky a do vyznačených kruhů rozprostřu sníh s mandlemi. Peču na 170 °C asi 20 minut. Po upečení nechám dobře vychladnout.
Na krém vyšlehám smetanu a promíchám s tučnou (ne tekutou, nejraději mám Olma 16%) zakysanou smetanou. Pomažu jednu placku, pokladu částí nakrájeného ovoce a přiklopím druhou plackou, na kterou navrstvím zbytek krému. Obložím zbytkem ovoce a krájím jako dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena